Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

Jaké výhody přináší whistleblowing?

KATEGORIE

Dne 23. listopadu 2022 schválila vláda nový návrh zákona o ochraně oznamovatelů, který implementuje Směrnici Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1937 ze dne 23. října 2019 o ochraně osob, které oznamují porušení práva Unie. Lhůta pro implementaci této směrnice ale uplynula již v prosinci 2021, takže veřejná správa je již povinná se touto směrnicí řídit. Pro menší zaměstnavatele s počtem 50 až 250 zaměstnanců je v návrhu zákona stanovena účinnost k 15. prosinci 2023, pro ostatní společnosti se bude odvíjet od délky legislativního procesu, přičemž se dá očekávat přibližně od poloviny letošního roku.

 
Whistleblowing poskytuje důležitou službu jak organizaci, tak širší společnosti. Whistleblowing představuje důvěrný způsob podávání oznámení o protispolečenské činnosti.

Pojďme si představit jednotlivé výhody whistleblowingu:

  1. Boj proti podvodům – je důležité podporovat lidi, aby mluvili o korupci a nekalé činnosti. Má to odstrašující efekt, aby lidé nepáchali nelegální činnost, což přispívá ke snižování rizika podvodu.
  2. Vyhnout se poškození dobrého jména společnosti – pokud se problém nahlásí interně, umožňuje to společnosti řešit záležitosti interně a diskrétně. Anonymní systém nahlašování oznámení pomáhá tomu, kdo se necítí bezpečně, aby mohl podat oznámení. Pokud by neexistoval interní systém ohlašování a prověřování oznámení, mohly by se interní informace dostat na veřejnost, což by mohlo potenciálně ohrozit dobré jméno společnosti.
  3. Prevence vystupňování záležitosti – whistleblowing umožňuje organizaci řešit problémy včas. Pokud se informace dostanou k určenému týmu lidí/odpovědné osobě, společnost může na vzniklé problémy reagovat promptně a předcházet závažnějšímu poškození.
  4. Minimalizování ztrát – pokud společnost ví o nelegálních aktivitách, na základě oznámení zaměstnance, umožňuje jí to rychle reagovat na vzniklý problém a zabránit tomu, aby se situace v budoucnosti opakovala. Společnost se tak vyhne bolestivým ztrátám, které poškozují zaměstnance, klienty, ale i dodavatele.
  5. Zvyšování povědomí – bez odvahy whistleblowerů bychom si možná neuvědomovali, že se ve společnosti dějí nelegální a neetické záležitosti.
  6. Vytváření otevřené kultury – společnost, která ukazuje, že aktivně podporuje zaměstnance, aby nahlásili obavy a podporuje je v tom, získá větší důvěru. Otevřená a čestná kultura obvykle vytváří lepší pracovní vztahy, čímž přispívá k vyšší produktivitě. Také je pravděpodobnější, že loajální zaměstnanci ohlásí problém interně, než by informace zveřejnili externě.

 

Má Vaše společnost zaveden vnitřní systém prověřování oznámení? Je Váš systém funkční? Mohou zaměstnanci důvěrně podávat oznámení?

 

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
1 den (8:00 - 14:00)
Online 3 900,00 CZK
4 719,00 CZK s DPH
23.05.2024 + 3
2 dny (08:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
23.05.2024, 31.05.2024 + 3

Mohlo by Vás zajímat:

Podobné články

Den Země: Oslava naší planety a výzva k její ochraně

Den Země: Oslava naší planety a výzva k její ochraně

Den Země, který se každoročně slaví 22. dubna, je mezinárodní svátek věnovaný naší planetě. Je to den, kdy si připomínáme krásu a křehkost Země a naši zodpovědnost za její ochranu.

Zobrazit víc
Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

KATEGORIE

MMOG/LE V6 je logistický hodnotící nástroj, který pomáhá automobilovým společnostem získat větší transparentnost ohledně schopností a efektivity jejich dodavatelského řetězce. Tento nástroj umožňuje dodavatelům provádět samo-hodnocení a kontinuální zlepšování. Aktuální verze 6 obsahuje vylepšení v oblastech digitální transformace, plánování kapacit, ESG odpovědnosti, krizového řízení, kybernetické bezpečnosti a hodnocení SCM u subdodavatelů a nových účastníků...

Zobrazit víc
ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

KATEGORIE

Umělá inteligence (AI) způsobila revoluci v mnoha odvětvích, ale její rychlý růst přinesl i obavy týkající se etiky, soukromí a bezpečnosti. Právě k řešení těchto výzev navrhla Mezinárodní organizace pro normalizaci a Mezinárodní elektrotechnická komise normu ISO/IEC 42001.

Zobrazit víc
Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

KATEGORIE

Oba standardy poskytují řadu bezpečnostních kontrol, které pomáhají organizacím chránit své informace. NIST a ISO/IEC 27001 jsou kompatibilní a navzájem se doplňují. NIST poskytuje technické detaily pro implementaci bezpečnostních kontrol, které jsou doporučeny v ISO/IEC 27001.

Zobrazit víc

Newsletter