Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

Jak zavést a certifikovat systém protikorupčního managementu dle normy ISO 37001

KATEGORIE

Systém protikorupčního managementu ISO 37001

 

S pojmem korupce a korupční chování setkáváme poměrně často. Podle průzkumů mají paradoxně tendenci ke korupčnímu chování spíše lidé s vyšším vzděláním a to až v 75% případů výskytu korupce. Podle studií Evropského parlamentu stojí korupce EU ročně v rozmezí  od 179 do 990 miliard eur.

 

Navzdory uvedeným ztrátám jen velmi málo společností a státních institucí komplexně řeší problematiku korupce. V Česku má zatím jen malý počet společností jasně definované protikorupční pravidla. Převážně jde o větší, mezinárodně působící společnosti, nebo společnosti, které se s korupcí již setkali a brání jim v podnikání.

 

V Česku jsou v některých odvětvích poměrně silné korupční struktury, které bude náročné dostat pod kontrolu. Mnoho společností vnímá největší korupci právě ve veřejném sektoru a proto vnímají riziko odhalení korupce jako minimální. V roce 2019 byla Česká republika nejhorší ze 42 zemí v plnění doporučení protikorupční skupiny Rady Evropy (GRECO).

 

Jako nástroj podpory boje proti korupci vznikl systém managementu proti korupci podle požadavků normy ISO 37001, který se aktuálně dostává poměrně rychle do popředí. Například na Slovensku se zavedení a certifikaci systému protikorupčního managementu nevyhnou stanice technické kontroly, emisní kontroly a kontroly originality, které mají certifikaci povinnou absolvovat nejpozději do 20.5.2021. Uvedený termín platí pro STK zřízeny před datem 20.5.2018. 

 

V Česku vyžaduje zavedení systému protikorupčního managemnetu podle ISO 37001 hlavní město Praha od svých klíčových společností. Implementace tohoto systému se tak dotkne například společností: Pražská vodohospodářská společnost, Pražské služby, Technická správa komunikací a Technologie hlavního města Prahy a dalších.

 

Norma ISO 37001 může být implementována samostatně nebo být integrována s jinými systémy řízení, například s ISO 9001 nebo ISO 14001.

 

Uvádíme vybrané požadavky normy ISO 37001, které by měla organizace zavést do praxe:

  • Organizace by měla mít vytvořen návod, jak postupovat při korupčních situacích, jak je řešit nebo jim předcházet. S návodem by měl být seznámen každý zaměstnanec, který může přijít do styku s úplatky.
  • V organizaci by měla být určena osoba, která odpovídá za udržování systému protikorupčního managementu a je pro daný úkol kompetentní, nezávislá a má dostatečnou autoritu.
  • Organizace musí zavést postupy, které pracovníky podporují v protikorupčním chování a umožňují jim anonymně oznamovat úplatkářství. Organizace musí s takovým oznámení důvěrně zacházet a chránit oznamovatelé před případnými problémy, které se mohou spojovat s oznámením. Zároveň organizace musí zajistit aby všichni zaměstnanci znali postupy oznamování a byli schopni je uplatňovat v praxi.
  • Organizace musí v případě oznámení provést šetření problému a následně provést nápravná opatření.
  • Organizace musí posuzovat rizika úplatkářství a na základě definovaných rizik nastavit vhodnou úroveň kontrol, opatření a vyhodnocování účinnosti realizovaných opatření.
  • Organizace by měla přehodnotit podmínky pro zaměstnance a prozkoumat, zda nejsou stimulování k úplatkářství.

 

Implementace systému protikorupčního managementu může výrazně snížit korupční chování, čímž se zároveň zlepší podnikatelské prostředí. Plnění požadavků normy ISO 37001 může zároveň sloužit jako polehčující okolnost pro právnické osoby v případě trestního řízení, jako důkaz, že se snažili o dostatečné zabezpečení snížení korupčního chování svých zaměstnanců.

 

Zdroj:
ISO 37001:2016
TÜV SÜD Journal 03/2019

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
1 den (8:00 - 14:00)
Online 3 900,00 CZK
4 719,00 CZK s DPH
23.05.2024 + 3
2 dny (08:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
23.05.2024, 31.05.2024 + 3

Mohlo by Vás zajímat:

Podobné články

Den Země: Oslava naší planety a výzva k její ochraně

Den Země: Oslava naší planety a výzva k její ochraně

Den Země, který se každoročně slaví 22. dubna, je mezinárodní svátek věnovaný naší planetě. Je to den, kdy si připomínáme krásu a křehkost Země a naši zodpovědnost za její ochranu.

Zobrazit víc
Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

KATEGORIE

MMOG/LE V6 je logistický hodnotící nástroj, který pomáhá automobilovým společnostem získat větší transparentnost ohledně schopností a efektivity jejich dodavatelského řetězce. Tento nástroj umožňuje dodavatelům provádět samo-hodnocení a kontinuální zlepšování. Aktuální verze 6 obsahuje vylepšení v oblastech digitální transformace, plánování kapacit, ESG odpovědnosti, krizového řízení, kybernetické bezpečnosti a hodnocení SCM u subdodavatelů a nových účastníků...

Zobrazit víc
ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

KATEGORIE

Umělá inteligence (AI) způsobila revoluci v mnoha odvětvích, ale její rychlý růst přinesl i obavy týkající se etiky, soukromí a bezpečnosti. Právě k řešení těchto výzev navrhla Mezinárodní organizace pro normalizaci a Mezinárodní elektrotechnická komise normu ISO/IEC 42001.

Zobrazit víc
Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

KATEGORIE

Oba standardy poskytují řadu bezpečnostních kontrol, které pomáhají organizacím chránit své informace. NIST a ISO/IEC 27001 jsou kompatibilní a navzájem se doplňují. NIST poskytuje technické detaily pro implementaci bezpečnostních kontrol, které jsou doporučeny v ISO/IEC 27001.

Zobrazit víc

Newsletter