Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

TPM - Totálně produktivní údržba

Co je to TPM?

TPM je zkratkou pro Total Productive Maintenance v překladu Totálně produktivní údržba. Jedná se o strategii údržby, která se zaměřuje na maximalizaci celkové účinnosti a efektivity výrobních zařízení. Jedním z klíčových principů tohoto přístupu je zapojování všech v organizaci, včetně operátorů, personálu údržby a managementu, do neustálého úsilí o zlepšování výrobních procesů a zařízení. To pomáhá zajistit, že každý bude mít společné znalosti o zařízení a způsobu jeho použití, a také podporuje pocit vlastnictví a odpovědnosti za výkon zařízení.

 

Cíl TPM

Hlavním cílem TPM je zvýšit dostupnost zařízení, snížit poruchovost, zlepšit kvalitu a snížit množství odpadu. Je to proces neustálého zlepšování, který vyžaduje dlouhodobý závazek všech v organizaci. Může vést k významným výhodám, jako je zlepšená spolehlivost zařízení, snížení prostojů, nižší náklady na údržbu, zlepšená kvalita produktů a zvýšená morálka a angažovanost zaměstnanců.

TPM také zdůrazňuje důležitost dat a informací v procesu údržby. Pravidelným shromažďováním a analýzou dat o výkonu zařízení je možné identifikovat trendy a vzorce, které mohou naznačovat potenciální problémy a neefektivitu. Tyto informace pak lze použít k realizaci iniciativ neustálého zlepšování zaměřených na zlepšení spolehlivosti zařízení a snížení prostojů.

 

8 kroků (pilířů) TPM:

8 kroků (pilířů) TPM

 

  1. Autonomní údržba: spočívá v přenesení odpovědnosti na obsluhu strojů za základní úkoly údržby a údržby, což umožňuje specializovaným technikům soustředit se na složitější úlohy údržby. Autonomní údržba poskytuje operátorům větší kontrolu nad čištěním, mazáním a kontrolou jejich vlastního zařízení – a pomáhá včas identifikovat problémy se zařízením, než se stanou poruchami.
  2. Neustálé zlepšování: zahrnuje zapojení malých týmů do myšlení a pravidelné spolupráce při zavádění malých, pravidelných zlepšení.
  3. Plánovaná údržba: zahrnuje plánovanou preventivní údržbu zařízení a majetku s cílem udržet je v provozu a zabránit neplánovaným odstávkám.
  4. Management kvality: zaměřuje se na začlenění detekce chyb a analýzy hlavních příčin do výrobního procesu a zahrnuje pravidelné proaktivní inspekce, audity a kontroly kvality.
  5. Včasná správa zařízení: monitorování výkonu zařízení a přijímání opatření k řešení potenciálních problémů dříve, než způsobí poruchu. Zaměřuje se na vytvoření systému pro řízení vývoje produktů a zařízení.
  6. Školení a vzdělávání: Poskytování školení operátorům a personálu údržby o principech a osvědčených postupech TPM.
  7. Ochrana životního prostředí a bezpečnost: bezpečnostní úkoly jsou prováděny operátory zařízení, aby bylo zachováno bezpečné pracovní prostředí
  8. TPM v administrativě: rozšíření výhod TPM za hranice výrobního závodu a aplikaci principů TPM na administrativní funkce, včetně zpracování objednávek, nákupu a plánování.

 

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
09.05.2024 + 2
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
21.06.2024 + 6
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 8 900,00 CZK
10 769,00 CZK s DPH
16.07.2024 - 17.07.2024 + 2
1 den
Firemní školení Na vyžádání
Podle Vás