Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

Assessment a jeho aktuální trendy

Assesment jako součást personalistiky

V kontextu personalistiky, tedy oblast zabývající se řízením lidských zdrojů v organizacích, má pojem "assessment" specifický význam. Assessment jako součást personalistiky zahrnuje procesy a metody používané k posuzování dovedností, schopností, výkonů a potenciálu zaměstnanců v rámci organizačního prostředí. Assessment má za cíl podpořit kvalifikovaná rozhodnutí týkající se náboru zaměstnanců, hodnocení výkonu, kariérního rozvoje a dalších aspektů tak, aby organizace mohla efektivněji plnit své cíle.

 

Assessment v personalistice může zahrnovat následující aspekty:

  • Nábor a výběr: Při náboru nových zaměstnanců je assessment klíčovým krokem. To může zahrnovat provádění psychometrických testů, rozhovorů, simulací pracovních situací a analýzy dovedností, aby se zjistilo, zda kandidáti splňují požadované kvalifikace a zda by se hodili do pracovního týmu a k firemní kultuře.
  • Vývoj zaměstnanců: Assessment může být použit k identifikaci potenciálních lídrů a talentů v rámci organizace. Zaměstnancům může být poskytnuto zpětné vazby ohledně jejich výkonu a následně může být navržen plán pro rozvoj jejich dovedností a kariérního růstu.
  • Hodnocení výkonu: Assessment je také důležitým nástrojem při hodnocení výkonu zaměstnanců. Manažeři mohou využívat různé metody, včetně 360stupňové zpětné vazby od kolegů a podřízených, k hodnocení, jak zaměstnanci splnili své pracovní cíle a očekávání.
  • Rozvojové programy: Na základě výsledků assessmentu mohou být vytvořeny rozvojové programy, které zaměstnancům umožní zdokonalit své dovednosti a schopnosti. To může zahrnovat školení, mentoring a další formy profesního rozvoje.
  • Nadace pro rozhodování: Assessment poskytuje vedení organizace informace, na základě kterých mohou dělat strategická rozhodnutí týkající se personálu, plánování nástupnictví, restrukturalizace týmů a dalších klíčových aspektů.

 

Metody Assessmentu 

V oblasti personalistiky se používá různých metod assessmentu k hodnocení a posuzování zaměstnanců. Tyto metody sebou přináší různé výhody a nevýhody. Mezi ty nejběžnější metody assessmentu patří:

Psychometrické testy 

  • Jedná se o standardizované měřicí nástroje používané k měření psychologických charakteristik a vlastností jednotlivců. Tyto testy slouží k získání kvantitativních dat o různých psychologických faktorech, jako jsou dovednosti, schopnosti, osobnostní rysy, kognitivní funkce a další psychické vlastnosti. Příklady psychometrických testů zahrnují testy IQ (inteligence), testy osobnosti, testy dovedností, testy kreativity a mnoho dalších.
    • Výhody: Poskytují objektivní měření určitých dovedností a schopností. Velký počet respondentů může být rychle a efektivně ohodnocen.
    • Nevýhody: Mohou být omezeny na měření pouze určitých oblastí. Nezachycují všechny aspekty výkonu a potenciálu zaměstnanců.

 

Rozhovory 

  • Rozhovory v oblasti assessmentu jsou strukturované komunikační události, které slouží k získání hlubšího porozumění osobnostním vlastnostem, schopnostem, zkušenostem a potenciálu jednotlivce. Tyto rozhovory jsou často používány jako součást procesu hodnocení zaměstnanců, kandidátů při náboru, hodnocení výkonu a vývoje kariéry a mohou sloužit jak pro kvalitativní tak kvantitativní výzkum. 
    • Výhody: Umístění do reálného pracovního kontextu umožňuje hodnotitelům získat hlubší pochopení dovedností, osobnosti a motivace zaměstnanců.
    • Nevýhody: Subjektivita hodnotitelů může vést k zkreslení. Příprava a provádění rozhovorů mohou být časově náročné.

 

360° zpětná vazba

  • Tato forma hodnocení je proces, při kterém je jednotlivci poskytnuta zpětná vazba od různých zdrojů ve svém pracovním prostředí. Tato zpětná vazba je získávána od kolegů, nadřízených, podřízených a někdy i od vlastního hodnoceného, což vytváří "360 stupňů" perspektiv na výkonnost daného jednotlivce. 360° zpětná vazba se často používá v rámci procesů hodnocení výkonu a rozvoje zaměstnanců. Výsledky mohou být použity k podpoře kariérního růstu, identifikaci oblastí pro školení a zlepšování komunikačních dovedností.
    • Výhody: Poskytuje komplexní pohled na výkon zaměstnanců z různých perspektiv. Podporuje osobní růst a sebeuvědomění.
    • Nevýhody: Může vést k konfliktům nebo zmatkům, pokud není správně řízena. Vyhodnocení může být subjektivní.
 

Simulace pracovních míst

  • Je to metoda, při které jsou jednotlivci vystaveni reálným nebo simulovaným pracovním situacím, aby se posoudily jejich dovednosti, schopnosti a chování v konkrétních pracovních kontextech. Tato metoda umožňuje zkoumat, jak jednotlivec reaguje na různé situace, jakým způsobem řeší problémy a jak se projevuje v rámci pracovního prostředí. Příklady simulací pracovních situací mohou zahrnovat situace z oblasti řízení, komunikace s klienty, rozhodování za stresových podmínek, řešení konfliktů a mnoho dalších. Tato metoda je oblíbená, protože poskytuje reálný pohled na to, jak jednotlivci pracují a interagují v prostředí, které se podobá jejich skutečnému pracovnímu místu. 
    • Výhody: Poskytují realistický pohled na to, jak zaměstnanci řeší problémy a situace ve skutečném pracovním prostředí.
    • Nevýhody: Nákladné na vytvoření a provádění. Může být obtížné simulovat všechny možné pracovní situace.
 

Portofilia

  • Portfolia jsou soubory dokumentů, prací a materiálů, které slouží k prezentaci a dokumentaci dovedností, výkonu, úspěchů a rozvoje jednotlivců. Tento nástroj umožňuje sbírat, organizovat a prezentovat různé průkazy a ukázky práce, které ukazují schopnosti a kompetence dané osoby v reálných pracovních situacích. Portfolia poskytují holistický pohled na výkonnost a schopnosti jednotlivce, což umožňuje hodnotitelům a jednotlivcům lépe porozumět a zhodnotit celkový potenciál.
    • Výhody: Ukazuje dovednosti a práci zaměstnanců na základě konkrétních výstupů. Umění pracovat s reálnými projekty je dobře demonstrováno.

    • Nevýhody: Mohou být subjektivní v interpretaci. Vyžadují určitý stupeň organizace a sledování práce.

 

Trendy v Assessmentu 

V oblasti assessmentu existuje několik aktuálních trendů, které odrážejí pokrok v technologiích, změny v pracovním prostředí a potřeby moderních organizací. Moderní trendy v assessmentu zahrnují digitalizaci, důraz na měkké dovednosti, personalizované hodnocení a využití datové analýzy.

 

Mezi konkrétní trendy patří:

  • Digitální a technologické inovace: S nástupem digitálních technologií a umělé inteligence se objevují nové způsoby provádění assessmentu. Online psychometrické testy, adaptivní hodnocení, analýza dat a automatizace procesů umožňují rychlejší a efektivnější sběr a analýzu dat o zaměstnancích.
  • Hodnocení soft skills: Kromě tradičního hodnocení technických dovedností se klade stále větší důraz na měření tzv. měkkých dovedností (soft skills), jako je komunikace, spolupráce, kreativita a adaptabilita. Tyto dovednosti jsou klíčové pro úspěch v moderním pracovním prostředí.
  • Hodnocení v reálném čase: Pravidelné hodnocení výkonu může být nahrazeno kontinuálním zpětnou vazbou a hodnocením v reálném čase. To umožňuje rychleji reagovat na potřeby zaměstnanců, identifikovat problémy a podporovat rychlejší růst.
  • Rozvoj personalizovaných plánů: Assessment je stále více používán k vytváření personalizovaných rozvojových plánů pro jednotlivce. To zahrnuje identifikaci specifických oblastí, ve kterých je třeba zlepšit, a navrhování školení a aktivit na míru.
  • Inkluzivní a spravedlivé hodnocení: Trend směřuje k zajištění, aby assessment byl spravedlivý a nediskriminoval různé skupiny zaměstnanců. Snaha o eliminaci předsudků a zkreslení ve vyhodnocení vede k větší objektivitě a důvěryhodnosti procesu.
  • Hodnocení týmového výkonu: Vedoucí organizací si stále více uvědomují důležitost týmové spolupráce. Assessment se také zaměřuje na měření a zlepšování týmového výkonu, dynamiky a efektivity.
  • Data-driven přístup: Využívání dat a analýza výsledků assessmentu umožňují organizacím lépe porozumět výkonnosti zaměstnanců, identifikovat trendy a provádět informovaná rozhodnutí týkající se personálního řízení.
  • Nárůst virtuálního assessmentu: S rostoucí flexibilitou pracovního prostředí se zvětšuje význam virtuálního assessmentu. Online hodnocení, simulace a virtuální interakce se stávají důležitými nástroji v procesu výběru a rozvoje zaměstnanců.
  • Emoční inteligence a psychologická pohoda: Assessment se začíná více soustředit na emoční inteligenci, psychologickou pohodu a celkovou spokojenost zaměstnanců. Tyto aspekty jsou klíčové pro udržení motivace a zdravého pracovního prostředí.
  • Základní vlastnictví dat: Vzhledem k citlivým osobním údajům se organizace zaměřují na zajištění správného nakládání s daty a ochranu soukromí zaměstnanců během celého procesu assessmentu.

 

Celkově lze říci, že assessment je klíčovým nástrojem pro efektivní řízení a vývoj jednotlivců a skupin v různých profesních a osobních oblastech.

 

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
15.05.2024 + 3
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
16.05.2024 + 3
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
17.05.2024 + 3

Podobné články

Den Země: Oslava naší planety a výzva k její ochraně

Den Země: Oslava naší planety a výzva k její ochraně

Den Země, který se každoročně slaví 22. dubna, je mezinárodní svátek věnovaný naší planetě. Je to den, kdy si připomínáme krásu a křehkost Země a naši zodpovědnost za její ochranu.

Zobrazit víc
Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

KATEGORIE

MMOG/LE V6 je logistický hodnotící nástroj, který pomáhá automobilovým společnostem získat větší transparentnost ohledně schopností a efektivity jejich dodavatelského řetězce. Tento nástroj umožňuje dodavatelům provádět samo-hodnocení a kontinuální zlepšování. Aktuální verze 6 obsahuje vylepšení v oblastech digitální transformace, plánování kapacit, ESG odpovědnosti, krizového řízení, kybernetické bezpečnosti a hodnocení SCM u subdodavatelů a nových účastníků...

Zobrazit víc
ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

KATEGORIE

Umělá inteligence (AI) způsobila revoluci v mnoha odvětvích, ale její rychlý růst přinesl i obavy týkající se etiky, soukromí a bezpečnosti. Právě k řešení těchto výzev navrhla Mezinárodní organizace pro normalizaci a Mezinárodní elektrotechnická komise normu ISO/IEC 42001.

Zobrazit víc
Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

KATEGORIE

Oba standardy poskytují řadu bezpečnostních kontrol, které pomáhají organizacím chránit své informace. NIST a ISO/IEC 27001 jsou kompatibilní a navzájem se doplňují. NIST poskytuje technické detaily pro implementaci bezpečnostních kontrol, které jsou doporučeny v ISO/IEC 27001.

Zobrazit víc

Newsletter