Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

Black belt – Six Sigma

 

Black belt je označení úrovně znalostí a zkušeností s metodami Six Sigma

 

Jaké jsou potřebné znalosti k získání Black belt:

Black belt je osoba, která je nositelem pokročilých znalostí a zkušeností metod statistického řízení procesů, obecně známých jako Six sigma. Six sigma je silně datově orientovaný přístup zlepšování procesů. Přestože Black belt není označením pracovní pozice, věnuje prakticky celý pracovní čas metodám Six sigma, přičemž podstatnou část jeho činností zabírá řízení Black belt projektů postupujících cyklem DMAIC. Black belt projekty jsou zaměřeny na výrazné vylepšení a optimalizaci procesů v širokém rozsahu (procesy běžící v celém podniku nebo oddělení, případně na lince) a generují úspory řádově ve stovkách tisících EUR. Právě rozsah a náročnost projektů limituje využití Black belt v jiných aktivitách. Doplňkovými aktivitami jsou školení a koučování pracovníků s nižší úrovní znalostí metod Six Sigma, jako Green belt. Formálně bývá Black belt členem oddělení kontinuálního zlepšování, nebo oddělení s podobným zaměřením.

 

Jak získat "titul" Black belt:

Kandidát na Black belt je většinou nominován vyšším managementem, na základě jeho hlubokých procesních znalostí. Stejně by adept měl přirozeně postupovat systematicky. Při řešení problémů by měl využívat fakta a logické myšlení.

Po absolvování školení, které trvá několik týdnů, je Black belt seznámen s nástroji a technikami Six sigma. Rozsah znalostí pokrývá všechny, i nejpokročilejší nástroje Six Sigma a hlubokou znalost statistických metod. Pro dosažení označení Black belt bylo třeba úspěšně složit zkoušku a vést alespoň dva Black belt projekty, které přinesou úsporu alespoň 50.000 USD. Certifikát vydávala nezávislá organizace.

Je však pravdou, že v současnosti se tyto standardy nedodržují. Firmy si certifikují vlastní Black belt pracovníky sami, případně si certifikát lze zakoupit. To vedlo k degradaci celého systému. V současnosti proto není kladen důraz na certifikát, ale na praktické zkušenosti (vedení projektů) a znalosti pracovníka.

Black belt svou činností může výrazně snížit náklady společnosti, pokud jsou jeho kapacity využívány racionálně. Naopak, formální certifikace Black belt, které slouží pouze pro marketingové účely neplní cíl původní myšlenky a jsou plýtváním prostředků ve dvou oblastech. První oblast pokrývá náklady spojené se školením a certifikací Black belt. Druhá, významnější, je spojena s neodstraňováním ztrát způsobených nevhodným vedením procesů.

 

Cesta k získání black belt je náročná a vyžaduje pravidelné vzdělávání. Naši lektoři jsou připraveni Vám pomoci na Vaší cestě k získání black belt. A co vy, jste připraveni?

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
10 dní (8:00 - 14:00)
Online 35 000,00 CZK
42 350,00 CZK s DPH
10.06.2024 - 14.06.2024, 17.06.2024 - 21.06.2024 + 3
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 8 900,00 CZK
10 769,00 CZK s DPH
17.06.2024 - 18.06.2024 + 6
2 dny
Firemní školení Na vyžádání
Podle Vás
2 dny
Firemní školení Na vyžádání
Podle Vás
2 dny
Firemní školení Na vyžádání
Podle Vás