Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

Co je to OEE a proč je důležité?

KATEGORIE

S rostoucí konkurencí na trhu musí výrobci zvyšovat produktivitu výroby kvalitních výrobků. V dnešní ekonomice se od vás očekává, že budete neustále zlepšovat návratnost celkového kapitálu. Protože je obtížné získat kapitál na výstavbu nových, účinnějších závodů a nákup nových zařízení, často musíte splnit rostoucí výrobní požadavky se současným vybavením a zařízením a současně vedle toho ještě snižovat výdaje.

 

Co je to OEE?

Jedním z nejvýznamnějších ukazatelů pro měření produktivity výroby a využitelnosti strojů a zařízení je OEE (Overall Equipment Effectiveness) - (Celková účinnost zařízení). OEE poprvé použil Seiichi Nakajima, zakladatel totální produktivní údržby (TPM), který popsal způsob, jakým sledovat výkonnost výroby.

OEE nabízí uživatelům vynikající způsob, jak sledovat účinnost a trendy výroby zařízení. Zavedením OEE získají společnosti důležité poznatky pro zlepšení výrobních procesů a minimalizaci plýtvání zdroji.

 

Výpočet OEE

OEE sleduje nejběžnější a nejdůležitější zdroje ztráty produktivity ve výrobním procesu a rozděluje je do tří kategorií: Dostupnost, Výkon a Kvalita.

Dostupnost: měří ztráty produktivity při zastaveních, jako jsou poruchy zařízení, změny (nastavení, úpravy) a čekání.

Výkon: měří ztráty v důsledku pomalých výrobních cyklů (faktory, které způsobují, že proces běží rychlostí nižší než je maximální možná rychlost-ideální čas cyklu).

Kvalita: měří ztráty z vyrobených dílů, které nesplňují požadavky na kvalitu.

OEE

 

Struktura časů výroby

Struktura časů výroby

 

Proč je OEE důležité?

Analýza výroby prostřednictvím celkové účinnosti zařízení má tři hlavní výhody:

  1. Zvýšení výstupní kapacity

OEE pomáhá identifikovat úzká místa, které se vyskytují v procesech. Klíčem je sběr a důkladná analýza údajů v reálném čase. Předpovídáním a odstraňováním poruch zařízení lze zmírnit jeden z největších problémů ve výrobě - prostoje.

  1. Snížení nákladů

Preventivní údržba založená na údajích OEE má další výhodu. Úspěšnou prevencí nákladných oprav a prodloužených prostojů můžete udržet pod kontrolou náklady související se zařízením.

  1. Zlepšení produktivity a provozního zisku.

Konečný cíl optimalizace OEE je jednoduchý. Vyrobit více zboží za stejný čas. V kombinaci se zvýšenou kvalitou výroby budete nakonec moci obsloužit více zákazníků, a to pomáhá při dosahování vyššího cíle - zvýšeného provozního zisku.

Publikováno referenční hodnoty pro faktory OEE jsou také vynikajícími indikátory konkurenceschopnosti na trhu. Podle výrobce automobilů Toyota je již desetiletí považována za světovou třídu tzv. World Class OEE hodnota 85%, přičemž tato hodnota je dosažena při Dostupnosti = 90%, výkonu = 95% a Kvalitě = 99%.

Typická hodnota pro výrobce 60% ukazuje, že existuje značný prostor pro zlepšení, zatímco 40% je považována za nízkou, ale ne neobvyklou pro výrobce, kteří právě začínají sledovat a zlepšovat výkon. Ve většině případů je možné nízkou hodnotu snadno zlepšit pomocí snadno použitelných opatření.

Pro lídry ve výrobě, kteří hledají skutečné zlepšení výkonu, je sledování OEE v reálném čase účinným nástrojem pro identifikaci příležitostí k dosažení nejlepších výsledků.

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 8 900,00 CZK
10 769,00 CZK s DPH
06.06.2024 - 07.06.2024 + 6
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
15.07.2024 + 1

Podobné články

Den Země: Oslava naší planety a výzva k její ochraně

Den Země: Oslava naší planety a výzva k její ochraně

Den Země, který se každoročně slaví 22. dubna, je mezinárodní svátek věnovaný naší planetě. Je to den, kdy si připomínáme krásu a křehkost Země a naši zodpovědnost za její ochranu.

Zobrazit víc
Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

KATEGORIE

MMOG/LE V6 je logistický hodnotící nástroj, který pomáhá automobilovým společnostem získat větší transparentnost ohledně schopností a efektivity jejich dodavatelského řetězce. Tento nástroj umožňuje dodavatelům provádět samo-hodnocení a kontinuální zlepšování. Aktuální verze 6 obsahuje vylepšení v oblastech digitální transformace, plánování kapacit, ESG odpovědnosti, krizového řízení, kybernetické bezpečnosti a hodnocení SCM u subdodavatelů a nových účastníků...

Zobrazit víc
ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

KATEGORIE

Umělá inteligence (AI) způsobila revoluci v mnoha odvětvích, ale její rychlý růst přinesl i obavy týkající se etiky, soukromí a bezpečnosti. Právě k řešení těchto výzev navrhla Mezinárodní organizace pro normalizaci a Mezinárodní elektrotechnická komise normu ISO/IEC 42001.

Zobrazit víc
Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

KATEGORIE

Oba standardy poskytují řadu bezpečnostních kontrol, které pomáhají organizacím chránit své informace. NIST a ISO/IEC 27001 jsou kompatibilní a navzájem se doplňují. NIST poskytuje technické detaily pro implementaci bezpečnostních kontrol, které jsou doporučeny v ISO/IEC 27001.

Zobrazit víc

Newsletter