Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

BCM

Co znamená zkratka BCM?

BCM je zkratka pro Business Continuity Management. Jde o systematický přístup k přípravě organizace na potenciální hrozby, jako jsou přírodní katastrofy, pandemie nebo kybernetické útoky, a k zajištění toho, aby organizace mohla i nadále efektivně fungovat v případě takových narušení. BCM zahrnuje identifikaci kritických podnikových funkcí a procesů, vývoj pohotovostních plánů pro tyto funkce a implementaci strategií pro udržení nebo obnovení provozu organizace.

Cílem BCM je minimalizovat dopad přerušení na podnikání a zajistit, aby organizace mohla nadále dodávat své produkty a služby svým zákazníkům, a to i v případě nepříznivých událostí. 

BCM zahrnuje řadu činností a procesů, které pomáhají organizacím připravit se na narušení jejich provozu a zvládnout je. To zahrnuje identifikaci a hodnocení potenciálních rizik, vypracování krizových plánů a postupů a testování a uplatňování těchto plánů.

Komplexní program BCM zahrnuje následující součásti:

  • Posouzení rizik: Zahrnuje identifikaci a vyhodnocení potenciálních hrozeb pro organizaci a dopad, který mohou mít na podnikání.
  • Analýza obchodního dopadu: Zahrnuje stanovení kritických obchodních procesů a funkcí a zdrojů potřebných k jejich podpoře.
  • Pohotovostní plánování: Zahrnuje vypracování plánů a postupů, které zajistí pokračování kritických obchodních procesů v případě narušení.
  • Plánování reakce na incidenty: Zahrnuje vývoj a testování plánů a postupů pro reakci na incidenty, jako jsou přírodní katastrofy nebo kybernetické útoky, a minimalizaci jejich dopadu na podnikání.
  • Zotavení po havárii: Jedná se o obnovení provozu organizace do normálního stavu po rušivé události.
  • Testování a cvičení: To zahrnuje pravidelné testování a cvičení plánů a postupů BCM, aby se zajistila jejich účinnost a aby se identifikovaly oblasti, které je třeba zlepšit.
BCM také zahrnuje vytvoření kultury připravenosti a odolnosti v rámci organizace s jasnými rolemi a odpovědnostmi pro zaměstnance a rozvoj partnerství s externími organizacemi, jako jsou dodavatelé a první zasahující, s cílem podpořit organizaci v případě narušení. 

Závěrem lze říci, že BCM je kritickou součástí celkové strategie řízení rizik organizace. 

Problematice BCM se věnuje mezinárodní norma ISO 22301:2019, která byla vyvinuta jako první mezinárodní standard pro řízení kontinuity podnikání (BCM).

Implementace normy ISO 22301 Vám pomůže připravit se na možné externí hrozby a zajistit pokračování provozu i v případě hrozeb, jako jsou přírodní katastrofy nebo narušení bezpečnosti informací.

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 8 900,00 CZK
10 769,00 CZK s DPH
16.05.2024 - 17.05.2024 + 2