Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

Asertivita

Co to je asertivita? 

Asertivita je jednou z klíčových dovedností při komunikaci. Jedná se o dovednost prosazování názoru, stanoviska, přání nebo myšlenek vyrovnaným způsobem bez agresivního chování. Lidé se schopností být asertivní dokážou prosadit své názory aniž by urazili někoho jiného nebo by se oni sami rozčílili. Jedná se o střední cestu mezi agresivním a pasivním chováním, které lidé často získávají časem na základě různých předsudků, a následně se tak chovají. Předsudky mohou být například - prosazovat to, co chci je neslušné až sobecké, ztrapním se pokud řeknu, co si doopravdy myslím. 

Asertivita znamená, že člověk zvládá svou vlastni emocionalitu. Stojí si za svými osobními právy, jedná s ostatními upřímně a říká, co chce, tak, aby se dosáhlo efektivní komunikace pro všechny strany a zúčastněné.

Projevy agresivního, pasivního a asertivního chování

 

Agresivní chování 

U agresivního chování chce jedinec prosazovat své názory a myšlenky na úkor druhých. Takovýto člověk chce dosáhnout svého za každou cenu a jediná pravda je ta jeho. Často může moralizovat a nedokáže uznat svou vlastní chybu a nedokáže přijmout kontstruktivní kritiku. Tu totiž bere jako útok na svojí osobu a často jej pak vrací. Toto doopravdy je sobecký model,  je velmi vyčerpávající a poškozuje vztahy s ostatními.

Pasivní chování

Jedinec, který se chová pasivně nemá rád konflikty a má potřebu každému vyhovět a všem se zavděčit. Je si sebou nejistý a často se může stát, že je takovýto člověk svým okolím využíván. Pokud tento člověk obdrží kritiku, cítí se zmateně a zraněně. Zároveň velmi dobře dbá na práva ostatních, ale už jen zřídka kdy dbá na ty svá. Tento model je často neúčinný a může vést i k agresivnímu modelu.

Asertivní chování

Pokud člověk chce být asertivní a neschylovat se ani k jednomu z již uvedených přístupů může si osvojit následující:

V rámci asertivního chování by měl člověk mít i zdravé sebevědomí, ale díky různým technikám si člověk může asertivní chování osvojit.

Asertivní komunikace je založena především na verbální komunikaci, tudíž bere v úvahu i prvky, které jsou s ní spojené, jako je např. tón hlasu, rytmus řeč, řeč těla nebo mimika a gestikulace, což napomáhá komunikujícímu předat zprávu a podtrhává to způsob a styl komunikace. Na základě toho je dobré, i s těmito prvky pracovat např. udržovat oční kontakt, otevřeně držet tělo nebo správně pracovat s hlasem.

Další typy pro rozvoj asertivní komunikace:

Jaké přínosy má asertivní chování?

Jednou z výhod asertivního chování je, že u jedince buduje sebevědomí. Jestliže je člověk upřímný a otevřeně mluví, o tom co chce ať už v práci nebo v osobním životě, je více spokojený, což způsobuje to, že má lepší pocit ze sebe sama a ze své vlastní hodnoty. Dálší výhodou asertivity je, že tito lidé jsou méně vystresovaní, jelikož dané problémy a záležitosti, které jsou potřeba vyřešit nedrží v sobě a nebojí se promluvit, tudíž nejsou tak zatížení a mají kapacitu i na řešení dalších záležitostí. Asertivita je také jednou z důležitých vůdčích vlastností. Lídři i manažeři musí být rozhodní a upřímní, a aby mohli úspěšně řídit organizace nebo projekty, musí umět delegovat úkoly, proto je asertivita v těchto pozicích velmi důležitá a výhodná. Zároveň se dá využít i v osobním životě pro dosažení svých vlastních cílů.

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
29.05.2024 + 2
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
04.06.2024 + 3