Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

Štíhlá výroba

 

Co je Štíhla výroba - Lean production

Lean production, nebo štíhlá výroba, je soubor nástrojů zaměřených na odstranění aktivit, které nemají pro zákazníka přidanou hodnotu a představují ztrátu pro společnost.

 

Na co slouží Štíhlá výroba

Filozofie, která je spojena s pojmem štíhlá výroba, vychází z faktu, že zákazník je ochoten platit pouze to, co uspokojuje jeho potřeby. V praxi tento přístup znamená, že pokud jsou na trhu dva stejně kvalitní produkty (nemusí to být nutně výrobky, mohou to být i služby), tak zákazník si vybere ten s nižší cenou. Nižší cena je způsobena lepším, efektivnějším využitím zdrojů potřebných pro realizaci produktu.
Snižování kvality vstupů (nákup levnějších surovin, strojů nebo využití levnější, méně kvalifikované pracovní síly, redukování pracovní síly) způsobuje snižování kvality produktu. V tom případě zákazník zvažuje už dva faktory, cenu a kvalitu, přičemž ne vždy rozhoduje cena. Takže, navzdory předpokladům, zákazník upřednostní vyšší kvalitu za vyšší cenu.
Logicky je proto vhodnější pro snižování cen obrátit pozornost směrem dovnitř organizace a hledat potenciál úspor tam. Bohužel, takové smýšlení si osvojilo navzdory prokazatelně pozitivním vlivům tohoto přístupu, stále ještě málo společností.

 

Použití v praxi

Základy štíhlé výroby byly položeny po druhé světové válce v Japonsku, za přispění odborníků na procesy z USA. Tyto týmy vypracovali soubor technik, které známe dnes pod pojmem štíhlá výroba.
Štíhlá výroba je podstatou Toyota Production System. Okolnosti, které vedly k zavedení štíhlé výroby vycházely ze situace v poválečném japonském hospodářství, které bylo na pokraji kolapsu. Z mála zdrojů, které měly k dispozici, museli využít maximum. Proto si uvědomovali, že plýtvání zdroji je cestou k záhubě.
V tomto prostředí vznikly pojmy, jako aktivity s přidanou hodnotou (aktivity, které mění zdroje na produkt tak, že je zákazník za ně ochoten platit), aktivity bez přidané hodnoty (aktivity, které zákazník nezaplatí), MUDA (plýtvání zdroji). Stejně vzniklo i 7 kategorií ztrát, označovaných akronymem TIMWOOD. Postupem času se k sedmým základním kategoriím přidala ještě osmá kategorie I.

Dnes máme osm základních druhů ztrát TIMWOODI:

  1. Transport - Ztráta týkající se zbytečného pohybu materiálu po lince, závodě nebo mezi podniky. Vzniká kvůli špatné organizaci logistiky, ale také výroby.
  2. Inventory - Zbytečně velké zásoby surovin, polotovarů, výrobků, které vážou zdroje. Vzniká díky špatnému plánování a špatným dodavatelsko-odběratelským podmínkám, nebo špatným plánováním a řízením výroby.
  3. Movement - Zbytečný pohyb pracovníků. Pracovník se musí zbytečně zohýbat, nebo po něco chodit. Chyba ergonomie pracoviště.
  4. Waiting - Prostoje způsobené špatnou organizací práce, zásobování nebo logistiky. Odstavení výrobního procesu kvůli nedostatku zdrojů, nebo nemožností skladovat hotový výrobek.
  5. Overproduction - Nadvýroba, výroba na sklad bez jistoty, že se vyrobený produkt prodá. Selhává marketing, prodej, ale také plánování a logistika. Společnost nezná reálnou poptávku po výrobcích, nebo má předimenzované výrobní kapacity a vyrábí pouze proto, aby vyráběla.
  6. Overprocessing - Zbytečné procesní kroky ve výrobě. Do kategorie patří úkony, které nejsou potřebné pro produkci výrobku. Může jít o nadměrné čištění, nepotřebné historicky překonané postupy, nebo i zbytečnou kontrolu kvality. Zvyšování kontroly kvality po výrobě, ale i v procesu výroby znamená, že společnost neumí řídit kvalitu procesu a snaží se nedostatky zachytit kontrolou.
  7. Defects - Zmetky včetně Rework nebo nesprávně provedené jiné činnosti. Defekty jsou příznakem špatného procesního řízení a nezvládnutých procesů, které se chovají náhodně (nejsou pod kontrolou).
  8. Intelectual - Ztráta lidské iniciativy a zdravého uvažování. Je to projev příliš rigidní, direktivní kultury společnosti, kde názory pracovníků nemají váhu. Nutným průvodním jevem je letargie a nezájem pracovníků o výsledky společnosti. Motivace často nepomáhá a trestání vede k úniku nejlepších pracovníků.

Pro odstranění uvedených druhů ztrát se používá celá sada nástrojů lean managementu. Lean management je založen na postupném odstraňování ztrát, přičemž se využívá iniciativa každého pracovníka. Změny by měly být prováděny způsobem kontinuálního zlepšování, tedy postupného odstraňování zvládnutelného počtu problémů v menších krocích. Naopak, nedoporučuje se zavedení razantních, převratných změn s nejistým výsledkem a neočekávanými vedlejšími efekty.

 

Jak vám můžeme pomoci

Pokud vás zaujala filozofie štíhlé výroby, umíme vám poskytnout teoretické základy na našich školeních. Stejně vám umíme pomoci při zavedené prvků štíhlé výroby za účasti našich lektorů.

 

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
09.05.2024 + 2
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 8 900,00 CZK
10 769,00 CZK s DPH
06.06.2024 - 07.06.2024 + 6
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
15.07.2024 + 1