Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

SIPOC analýza

 

Co je SIPOC analýza

SIPOC analýza, nebo také SIPOC mapa je jednoduchý nástroj pro zmapování podnikových procesů.
SIPOC je akronym z anglických slov Supplier, Input, Process, Output, Customer.

 

Na co slouží SIPOC

SIPOC analýza slouží ke zmapování vztahů mezi analyzovaným procesem, jeho vstupy a výstupy, jakož i vlivu zákazníka a dodavatele na proces. SIPOC bývá součástí Green belt a Black belt projektů. Pomáhá utvořit si komplexní obraz o vzájemných vlivech mezi zkoumanými položkami.
SIPOC analýza je součástí metod Lean managementu, ale využívat jí lze i samostatně. Při tvorbě SIPOC analýzy je vhodné využít brainstorming, nebo jinou formu týmové tvorby.

 

SIPOC analyza

 

SIPOC v praxi

SIPOC analýza se provádí většinou na podnět zvenčí. Společnost si uvědomí, že představy zákazníka se neshodují s výstupy společnosti a z toho vzniká potřeba zanalyzovat celý dodavatelsko-odběratelský řetězec.
SIPOC bývá součástí projektů vedených DMAIC postupem přičemž se provádí ve fázi Define. SIPOC se tvoří ve formě tabulky. Hlavičky sloupců jsou analyzovány části řetězce, Dodavatel-Input-Process-Output-Customer. Čili Dodavatel-Vstup-Proces-Výstup-Zákazník. Je třeba si uvědomit, že řetězec představuje pomyslnou dráhu ať materiálu, služeb nebo informací, které "tečou" od dodavatele ve formě vstupů do procesu, kde jsou přetvářeny na výstup a předány zákazníkovi.
Analýza začíná definováním procesních kroků (vyplňuje se sloupec P). Ve druhém kroku se popíší všechny výstupy z procesu, včetně neshodných výstupů (vyplní se sloupec O). Ke každému výstupu se ve třetím kroku přiřadí zákazník (sloupec C). Následně se definují vstupy do procesních kroků (sloupec I) a jejich dodavatelé (sloupec S). Analýza končí opět při procesu, kde se identifikuje oblast procesu, která může být problematická. Celá analýza proběhne v cyklu P-O-C-I-S-P.
Metoda SIPOC slouží pro rychlou a logickou analýzu řetězce zákazník-proces-dodavatel a měla by se používat v podnikovém prostředí všude tam, kde se buď vyskytnou problémy související s nespokojeností zákazníka, při hledání nových zákazníků při rozvoji společnosti, nebo pokud je třeba představit vztahy osobám, které se v nich neorientují. Ačkoli je analýza brainstormingovým nástrojem, je třeba pravdivě definovat všechny položky. Zamlžování, nebo umělé vylepšování je na škodu, protože obraz získaný takovýmto způsobem neodráží realitu.

 

Jak vám můžeme pomoci

SIPOC analýza je součástí Lean metod a měla by být aplikována v případě potřeby ujasnění si vztahů mezi zákazníkem, procesem, jeho vstupy a dodavateli. Seznámit se se SIPOC analýzou se můžete na některých, z našich školení, které naleznete v odkazu níže.

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
2 dny
Firemní školení Na vyžádání
Podle Vás