Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

PDCA cyklus

 

Co je PDCA cyklus

PDCA cyklus je iterativní metoda řízení, která se skládá ze čtyř kroků Plan-Do-Check-Act. Používá se pro řízení podnikových procesů, výrobních procesů nebo procesů kontinuálního zlepšování.

 

Na co slouží PDCA

PDCA vychází z vědecké metody zkoumání problému: hypotéza-zkoumání-vyhodnocení. Slouží na systematickou realizaci opatření, jejichž účinek se po zavedení vyhodnocuje a v případě úspěchu i standardizuje. Je základním cyklem neustálého zlepšování procesů a součástí Lean managementu.
Zpopularizovat PDCA cyklus se podařilo po druhé světové válce profesorovi Deming, autorovi moderních metod řízení kvality. Autorem PDCA cyklu je W.A.Shewhart, podle kterého se PDCA cyklus někdy nazývá Shewhartov cyklus.
Jednoduchá struktura cyklu dovoluje opakovat sekvence relativně rychle za sebou. Během opakování se stav zkoumaného systému mění s cílem dosáhnout požadovaného stavu, systém iteruje k požadovanému stavu. Výhodami malých a postupných změn, které směřují k určenému cíli jsou nižší náklady spojené s realizací, nízké ztráty způsobené omylem a kontinuální posun k lepšímu stavu. PDCA cyklus je základem Kaizen systému, klíčovému nástroji kontinuálního zlepšování a Lean managementu. 

PDCA cyklus

Zdroj obrázka: https://images.app.goo.gl/FkH4xPcrX74xDA1U6

 

Zavedení PDCA do praxe

PDCA lze zavést jednoduchým způsobem seznámením pracovníků s jeho fungováním.
V prvním kroku Plan (Plánuj) se zformuluje cíl, popíše aktuální stav a na základě hypotézy o příčině problému zformulují opatření vedoucí ke zlepšení současného stavu.
Ve druhém kroku Do (Delěj) se zrealizují nápravná opatření a systém se pozoruje.
Ve třetím kroku Check (Kontroluj) se dosažené výsledky zanalyzují a porovnají s definovaným cílem.
V posledním, čtvrtém kroku Act (Jednej) se v případě úspěchu cyklus ukončí a nové nastavení standardizují. Systém se pozoruje delší dobu a nově se připravuje spuštění dalšího cyklu. V případě neočekávaných výsledků, pozorovaných ve fázi Check, se spustí nový cyklus PDCA s cílem eliminovat chybu předešlého cyklu.
Navzdory jednoduchosti, srozumitelnosti a logice se v praxi setkáváme se selháními způsobenými hlavně lidským faktorem. PDCA pracuje s tvrzeními a menším množstvím dat, přece jen nelze nápravu dosáhnout na základě mylných vstupů nebo domněnek. Proto vstupy, ale i výstupy musí být reálné. Neduhem je podcenění kroku Check, kdy se výstup nezanalyzuje dostatečně a neúčinné nápravná opatření se předčasně standardizují. Posledním problémem bývá předčasné ukončení nebo zastavení cyklů z důvodu slabé motivace pracovníků zlepšovat současný stav.

 

Jak vám můžeme pomoci

PDCA cyklus je základním prvkem Kaizen nástroje, který je součástí Lean řízení procesů a Lean managementu. Seznámit se s PDCA cyklem se můžete na některých, z našich školení, které najdete v odkazu níže.

 

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
09.05.2024 + 2
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
13.06.2024 + 6
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 8 900,00 CZK
10 769,00 CZK s DPH
16.07.2024 - 17.07.2024 + 2