Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

Brainstorming

Co je Brainstorming

Brainstorming je týmový nástroj pro generování co největšího počtu nápadů na zvolené téma. Cílem je uvolněním kreativní energie účastníků přinést co nejvíce nápadů na řešení problému.

 

Na co slouží Brainstorming

Metoda brainstorming slouží k vygenerování co největšího počtu nápadů souvisejících s předem definovanou tématem. Používá se tehdy, když selhávají analytické metody a je třeba vytvořit nový, často "šílený" pohled na zkoumaný problém. Základy této metody jsou velmi staré, dá se říci, že pocházejí z dob filozofických diskusí ve starověkém Řecku. Avšak pro praktické účely ji upravil Alex Faickney Osborn, který ji publikoval v knize Applied Imagination (1953). Název metody by se dal přeložit jako bouře nápadů, nebo burza nápadů.
Při správném použití dokáže metoda uvolnit kreativní i logické myšlení účastníků. Navzdory častému používání je metoda kritizována pro svou neúčinnost.

 

Použití Brainstormingu v praxi

Protože brainstorming pracuje s myšlenkami a nápady více, než s fakty, ve velké míře je závislý od mentálního naladění účastníků. Do hry vstupuje lidská psychika a proto je potřeba tým nastavit na stejnou emoční hladinu. 

 

Zásady brainstormingu:

Zásady brainstormingu

  1. Kvantita nápadů - čím je větší počet předložených nápadů, tím větší je šance na nalezení efektivního řešení problému.
  2. Žádná kritika - je nutné zabránit komentování a kritike nápadů, které odezní v části generování nápadů. Účastník musí mít svobodu vyslovit jakýkoli názor bez obav.
  3. Uvolněná atmosféra - v týmu by měli být lidé, kteří se navzájem znají a nemají obavu vyslovit názor. Je vhodné, pokud je prostředí neformální, což přispívá k uvolnění účastníků. Je třeba si uvědomit, že cíl brainstormingu je vytvořit co nejvíce nápadů, bez ohledu na jejich kvalitu..
  4. Vše zapisovat -  Nápady, které vzniknou, je nutné zachytit písemně. K tomu může být určen jeden člen týmu, nebo účastníci píší nápady na lepící papírky a lepí je na stěnu. Druhý způsob je efektivnější.

 

Brainstorming probíhá v několika na sebe navazujících fázích:

Brainstorming

 

Výsledek brainstormingu:

Výsledkem brainstormingových zasedání by měly být návrhy na řešení problému ve formě akčního plánu. Na závěr moderátor poděkuje účastníkům za nápady a účast.

Úspěšnost brainstormingu závisí na faktorech, které vědomě nebo i podvědomě ovlivňují chování účastníků. Z této skutečnosti vychází i kritika metody.

Tím, že účastníci podvědomě cítí tlak okolí, často některé myšlenky nevysloví z obavy před "znemožněním se" před kolegy. Proto je nutné zajistit přátelskou, neformální atmosféru, do týmu nedelegovat nadřízených, ani osoby s velmi kritickým a sebestředným smýšlením.

Tím, že není povinné vyslovit názor, část účastníků může ztratit motivaci aktivně se podílet na generování nápadů (sociální lenost). Proto by měly být v týmu lidé s proaktivním přístupem k řešení.

Část nápadů může zaniknout díky tomu, že vyslovovat názor může v čase pouze jeden účastník (zákaz překřikovaní se). Někteří účastníci mohou myšlenku zapomenout, nebo se rozhodnou ji nevyslovit. Často kvůli obavě z hodnocení. Proto je vhodné, pokud si účastníci nápady píší.

 

Jak vám můžeme pomoci

Brainstorming je používanou metodou při hledání řešení kreativní cestou, když analytické způsoby selhaly. Uvolnění myšlenek vede často k překvapivým a zajímavým pohledem na zkoumaný problém. Pokud byste si chtěli vyzkoušet, jak brainstorming funguje, máte možnost na našich školeních.

 

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
09.05.2024 + 2
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
13.06.2024 + 6
2 dny
Firemní školení Na vyžádání
Podle Vás