Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

Kapky proti tvrdohlavosti

tvrdohlavost osla

Je známo, že lidský mozek odmítá nové věci. Jednoduše nás chce chránit před nepoznaným. Vy, jako manažer, však chcete aktivně až proaktivně zavádět změny, které vám zajistí rozvoj podnikání na dnešním nepředvídatelném trhu. Jak však na to, pokud jsou vaši spolupracovníci tvrdohlaví, rozhíčkaní z minulých období a sedkajú si pohodlně v komfortní zóně?


Na základě dvou zkušeností (osobní i profesní lekce) během tohoto týdne uvádím seznam kroků, které jsem využil. Podpořil jsem ho další úžasnou vlastností našeho mozku a tou je schopnost přizpůsobit se. 

 

Co se vlastně stalo? Člověk, na kterého jsem se snažil dlouhodobě ovlivnit, se změnám a růstu úspěšně vyhýbal, ba až je sabotoval. Změnil jsem tedy přístup a od tlaku jsem přešel k sofistikovanějším nástrojům. A hle, zafungovalo to, změny jsou přijaty.

Tyto kroky by mohly pomoci i vám:

  1. Nastavte si vizi, definujte cílový stav, podpořte ji odpovědí na otázku "Proč tu změnu potřebujete?".
  2. Pokud je to možné, vytvořte v týmu mapu, jak se do cíle budete ubírat. Pokud to Vaši spolupracovníci dosud úspěšně ignorovali, využijte externích konzultantů. Pro vaše kolegy to bude sice trochu těžší, protože tam nebude fungovat tzv. IKEA efekt. I v tomto případě to tak bylo.
  3. Pokud krok číslo 2 nefunguje, protože lidé nechtějí ani slyšet o změnách, platí staré známé rčení, že na vlastním dvorku je těžké být prorokem, a proto je dobré využít jakýsi budíček od externích konzultantů. Vytvořil jsem tedy prostředí: "OK, já se budu měnit a na ostatní netlačím".
  4. Komunikujte a vizualizujte dohodnuté kroky. Lidé nejsou vždy aktivně, nebo proaktivně nastavení a změnu stráví až později.. Když to mají na očích, tak jim to spíše "docvakne". Na VISIONBOARD jsem zveřejnil kroky, které dělám i s návodem, jak to dělám.
  5. Dalším nástrojem, který jsem uplatnil, byla konzistentnost s nulovou tolerancí. Ti, kteří mě znají z našich školení, vědí, že jsem k sobě tvrdý. Jsem zastáncem pravidla, že 100% rozhodnutí fungují lépe než 99%. Teď jsem toto pravidlo nenásilně uplatnil i vůči druhým. Prostě jsem už staré postupy nepřijímal. 
  6. Pokud bych měl shrnout nejsilnější nástroje na zvládání tvrdohlavých odpůrců změn, tak by to bylo toto: ČAS a VIZUALIZACE. Chápu, že čas je velmi důležitý, možná nejdůležitější faktor v projektovém "trojimperativu". Co však v takových specifických případech funguje, je konzekventnost malých kroků. Říká se, že kapka vody svojí vytrvalostí rozdrtí i kámen.

Určitě doporučuji tento seznam doplnit i o jasné zadání. Někteří lidé jsou v projektech realizátoři a jednoduše nechtějí převzít odpovědnost. Příčin může být několik. V tomto případě mi to však zafungovalo. Držím vám palce, ať to klapne i u vás. Pokud byste si s tím nevěděli rady, rádi vám s tím pomůžeme na našich trénincích leadershipu a komunikace.

 

Martin Zibrín, lektor CeMS

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
04.06.2024 + 3
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
07.06.2024 + 3
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 8 900,00 CZK
10 769,00 CZK s DPH
12.06.2024 - 13.06.2024 + 3
2 dny
Firemní školení Na vyžádání
Podle Vás

Podobné články

Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

KATEGORIE

MMOG/LE V6 je logistický hodnotící nástroj, který pomáhá automobilovým společnostem získat větší transparentnost ohledně schopností a efektivity jejich dodavatelského řetězce. Tento nástroj umožňuje dodavatelům provádět samo-hodnocení a kontinuální zlepšování. Aktuální verze 6 obsahuje vylepšení v oblastech digitální transformace, plánování kapacit, ESG odpovědnosti, krizového řízení, kybernetické bezpečnosti a hodnocení SCM u subdodavatelů a nových účastníků...

Zobrazit víc
ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

KATEGORIE

Umělá inteligence (AI) způsobila revoluci v mnoha odvětvích, ale její rychlý růst přinesl i obavy týkající se etiky, soukromí a bezpečnosti. Právě k řešení těchto výzev navrhla Mezinárodní organizace pro normalizaci a Mezinárodní elektrotechnická komise normu ISO/IEC 42001.

Zobrazit víc
Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

KATEGORIE

Oba standardy poskytují řadu bezpečnostních kontrol, které pomáhají organizacím chránit své informace. NIST a ISO/IEC 27001 jsou kompatibilní a navzájem se doplňují. NIST poskytuje technické detaily pro implementaci bezpečnostních kontrol, které jsou doporučeny v ISO/IEC 27001.

Zobrazit víc
ESG se nezadržitelně blíží. Využijte čas efektivně, udělejte první krok a začněte s přípravou a vzděláváním v oblasti ESG již nyní!

ESG se nezadržitelně blíží. Využijte čas efektivně, udělejte první krok a začněte s přípravou a vzděláváním v oblasti ESG již nyní!

KATEGORIE

V roce 2025 vůjde v platnost povinnost reportovat ESG ukazatele pro mnohé firmy, kterých se dosud tato povinnost netýkala. Při přípravě ESG výkaznictví je třeba zpracovat více než 80 různých údajů, což představuje téměř 1000 kvalitativních či kvantitativních hodnot. Začněte s přípravou již nyní!

Zobrazit víc

Newsletter