Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

Quality Function Deployment

 

Co je QFD - Quality Function Deployment

Český ekvivalent výrazu neexistuje, používá se zkratka QFD. QFD je metoda přenosu zákaznických požadavků definovaných pro produkt na kvalitativní výrobní charakteristiky produktu.
Autor QFD, Yoki Akao, ji popisuje takto: "metoda transformaci kvalitativních požadavků uživatelů na kvantitativní parametry, nasazení funkcí tvořících kvalitu a nasazení metod k dosažení kvality návrhu do subsystémů a komponent, a nakonec na konkrétní prvky výrobního procesu".  [1]

 

Na co slouží QFD

Pro správné pochopení hlasu zákazníka je nutné uvědomit si, co zákazník od produktu očekává. Ve většině případů jsou jeho požadavky formulovány v nespecifických vyjádřeních, například "požadujeme dodání zboží včas". Pomocí QFD se dají požadavky přeložit do měřitelných charakteristik, například: "čas vyřízení objednávky", nebo "čas přípravy výrobního plánu". Zároveň se dá najít vzájemný vztah mezi atributy produktu (silně pozitivní vztah, silně negativní vztah), důležitost metrik, jakož i porovnat vlastnosti produktu s konkurencí.
Poznáním souvislostí mezi zákaznickou požadavkem (Co zákazník chce?) a způsobem jeho uspokojení (Jak splnit zákazníkovi jeho přání?) je pak možné optimalizovat nastavení výroby tak, aby celková spokojenost zákazníka byla co největší.
V praxi se postupuje většinou ve čtyřech úrovních, kde jsou výstupy první úrovně vstupy pro druhou úroveň. Cílem fázování je "přeložit" hlas zákazníka, přes požadavky na design produktu, na požadavky systému a dílů až po procesní parametry.

House of Quality

Obr. House of Quality

 

8 kroků pro použití QFD v praxi

Pro praktické uplatnění QFD se používá tzv. House of Quality (Dům kvality). Ten se sestrojuje v krocích, přičemž ideální je připravit ho v týmu. Dům kvality je matice požadavků zákazníka a kvalitativních parametrů. Cyklus uvedený následujícím postupu popisuje pouze první fázi tvorby QFD.

  1. Prvním krokem je identifikace požadavků zákazníka na produkt (Voice of Customer). V tomto kroku se definují všechny požadavky, které zákazník na produkt definoval, nebo jejich očekává. Požadavky tvoří levou vodorovnou část matice.
  2. Ve druhém kroku se požadavkům přidělí určitá váha. Důležitější požadavky mají vyšší váhu.
  3. Ve třetím kroku se určí atributy produktu. Ty se uvedou v horní svislé části matice. Do spodní části matice se uvedou měřitelné parametry pro každý atribut produktu.
  4. Ve čtvrtém kroku se ve střední části vyplňují vztahy - korelace, mezi požadavky zákazníka a atributy produktu. Vztahy mohou být velmi silné, silné, slabé, nebo žádné. Hodnotu vztahu určuje tým. Síla vztahu určuje důležitost atributu produktu ke konkrétní požadavku zákazníka.
  5. V pátém kroku se do tzv. střechy vypíší interakce mezi jednotlivými atributy produktu, přičemž se dělí do skupin od silně pozitivní interakce, přes žádnou až po silně negativní.
  6. V šestém kroku se porovnává navrhovaný produkt s konkurenčními produkty dostupnými na trhu. V praktické rovině se zkoumá vztah mezi požadavkem zákazníka (levá vodorovná část) a spokojeností s produktem (pravá vodorovná část). Vztah se hodnotí škálou od velmi nespokojen po velmi spokojen. Porovnání konkurence by mělo obsahovat minimálně dva konkurenční výrobky.
  7. V sedmém kroku se ve spodní svislé části matice vypočítá význam každého atributu produktu na základě součinu důležitosti zákaznické požadavky a síly vztahu k atributu produktu. Síla vztahu se stanovila v kroku č. 4.
  8. V osmém kroku se na základě významu atributu rozdělí atributy a jejich měřitelné inženýrské parametry podle závažnosti.

Tím se proces tvorby QFD ukončuje a pokračuje druhou úrovní, kde se technické specifikace přenesou do matice QFD II. stupně do levých řádků (zákaznická požadavek) a zkoumá se jejich vztah s požadavky na systém a díly.

fáze tvorby QFD

Obr. 2: Fáze tvorby QFD

 

Jak vám můžeme pomoci

Vytvoření správné QFD je poměrně komplikovaný proces, který vyžaduje zkušenosti a praxi. Naše společnost vám pomůže s vypracováním QFD zabezpečením školení a organizací workshopů.

Reference
[1]: Akao, Yoji (1994). "Development History of Quality Function Deployment". The Customer Driven Approach to Quality Planning and Deployment. Minato, Tokyo: Asian Productivity Organization. ISBN 92-833-1121-3.

 

 

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
4 dny (8:00 - 14:00)
Online 12 500,00 CZK
15 125,00 CZK s DPH
14.05.2024 - 17.05.2024 + 3