Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

Lean Six Sigma

Definice

Soubor technik a nástrojů zaměřených na snižování ztrát v procesech pomocí přístupů lean managementu a statistických nástrojů.

Na co slouží L6S

Lean Six Sigma je kombinací tzv. "Měkkého" přístupu Lean managementu orientovaného na motivaci pracovníků a "tvrdého", na data orientovaného přístupu Six Sigma. Oba přístupy spojuje společný cíl: naplnit představy zákazníka o produktu na maximální míru s co nejefektivnějším využitím zdrojů. Zkombinováním obou přístupů dochází k synergickému působení technik, takže zásahy do procesů jsou velmi účinné a pro společnost prospěšné. V neposlední řadě však dochází po zavedení Lean Six Sigma nástrojů i k celkové změně kultury společnosti, která opouští direktivní řízení vše znalým managementem a přechází na motivační řízení příkladem, ve kterém se na maximum využívá kreativita pracovníků.

Použití v praxi

Lean Six Sigma je soubor manažerských a statistických přístupů, které se dají uplatnit při řešení problémů. Dá se říci, že je to koš nástrojů určených pro konkrétní typ problému. Podle okolností se může použít jeden nebo několik nástrojů s cílem zlepšit aktuální situaci v dané oblasti působení společnosti. Neexistuje přesný postup zavedení nástrojů, avšak nezbytnou podmínkou pro jejich úspěšné zavedení je odpoutání se od běžného způsobu řízení společnosti šéf přikazuje, podřízený provádí. V takovém prostředí se nedá uvolnit kreativita lidí, prostředí je velmi limitující, co se možností a kompetencí týká.
Proto je vhodným startovacím programem 5S. V rámci 5S přebírají pracovníci odpovědnost a pravomoci za uložení svěřeného prostoru s cílem maximalizovat jeho využití ve prospěch společnosti. Na tomto modelu si jak pracovníci, tak management vyzkouší, nakolik jsou obě skupiny ochotny převzít nové role.
Management roli lídrů, kteří vedou týmy k lepším výsledkům, aniž by přikazovali jakým způsobem, jak se k cíli dopracovat.
Výkonní pracovníci přebírají roli vlastníků za svěřenou oblast, přičemž řeší existující problémy vhodnými nástroji tak, aby se dopracovali ke zlepšení. Spolu s autonomním rozhodováním však přebírají na sebe, podobně jako vlastníci, odpovědnost nejen za návrhy, ale i realizaci a udržení zavedených opatření.

Nástroje, které se v rámci L6S používají, jsou založeny na poznání faktů a vycházejí z nich. Postupně se eliminuje rozhodování na základě pocitů a odhadů. Přístup Lean Six Sigma je analytický, což znamená, že před zavedením opatření je nutné znát problém na základě shromážděných dat, analýzou dat dospět k poznání příčiny problémů a až poté v řízeném režimu zavést nápravná opatření zaměřená na eliminaci příčin. V neposlední řadě ověření účinnosti opatření je stejně důležitou součástí cyklu řešení problémů.
Zavedením disciplinovaného přístupu řešení se postupně snižuje množství náhlých a náhodných rozhodnutí, které neberou v úvahu ani okolnosti, ani fakta. Na druhou stranu roste počet opatření, které jsou skutečně účinné, chronické problémy mizí a ve společnosti se objevuje prostor pro neustálé dobrovolné zlepšování procesů.

Lean Six Sigma není jednoduchou a byrokratickou cestou k úspěchu, ale snaha o vybudování společnosti postavené na jiných hodnotách, než dosud. Výsledkem jsou překvapivě dobré hospodářské výsledky, spokojení zákazníci i pracovníci. 

Jak vám můžeme pomoci

Zavedení nástrojů Lean Six Sigma není komplikované, nicméně vyžaduje jisté zkušenosti a poznání lidské psychiky. Pokud vás tento program zaujal, můžeme vám nabídnout školení i služby zkušených lektorů.

Mohlo by Vás zajímat:
Six Sigma trénink
Lean Six Sigma krok po kroku
Odstraňování problémů nástroji Lean Six Sigma