Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

Jaké jsou nejčastější problémy organizací certifikovaných dle IATF 16949?

KATEGORIE

banner - Jaké jsou nejčastější problémy pro organizace v IATF 16949?


Podle výsledků z auditů třetích stran (certifikační orgány) v IATF světové databázi je nejčastějším problémem pro organizace uplatňující požadavky automobilové normy IATF16949: 2016 oblast řízení neshody a přijímání nápravného opatření a s tím úzce související oblast řešení problémů.

 

Pareto diagram Top 10 závažných neshod z auditů třetích stran podle standardu IATF16949: 2016 na konci 2019

 
Pareto diagram Top 10 závažných neshod z auditů třetích stran podle standardu IATF16949: 2016 na konci 2019. 
    

Globální trend ukazuje, že organizace nepřijímají účinná nápravná opatření pro neshody, které byly zjištěny během auditů třetích stran, a jejich procesy řešení problémů nejsou při řešení těchto problémů efektivní. Během kontrolních auditů proto zjišťují opakované neshody spolu s další závažnou neshodou, která se zaznamenává pro proces nápravných opatření.

Klíčem k úspěšnému řešení problémů je najít a odstranit hlavní příčinu, takzvaný "kořen" problému.

Pokud kořenová příčina není jasně identifikována, je lákavé místo toho vyřešit symptomy nebo dopad problému. Ačkoli problém vypadá "vyřešen", kořenová příčina se opět objeví. Cyklus opakovaného řešení příčin je často velmi nákladný, protože spotřebovává zdroje (čas, materiály, IS atd.). Tomu by se měly organizace vyhnout.

Řešení problémů lze definovat jako proces k identifikaci kořenových příčin. Jeho cílem je vyřešit problémy pomocí strukturovaného a týmového přístupu. Mnoho organizací přistupuje k řešení problémů tak, že obvykle pouze reaguje na selhání některého procesu odstraněním následků selhání. Organizace však může řešením problémů výrazně přispívat k jejímu neustálému zlepšování. Konečným cílem účinného řešení problémů je aplikovat získané zkušenosti týmu pro předcházení selhání dříve, než k selhání dojde.

 

CeMS nabízí školení a podporu související s efektivním řešením problémů (např. Problem solving, Global 8D, FMEA). Bližší informace naleznete v sekci školení

 

Podobné články

Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

KATEGORIE

MMOG/LE V6 je logistický hodnotící nástroj, který pomáhá automobilovým společnostem získat větší transparentnost ohledně schopností a efektivity jejich dodavatelského řetězce. Tento nástroj umožňuje dodavatelům provádět samo-hodnocení a kontinuální zlepšování. Aktuální verze 6 obsahuje vylepšení v oblastech digitální transformace, plánování kapacit, ESG odpovědnosti, krizového řízení, kybernetické bezpečnosti a hodnocení SCM u subdodavatelů a nových účastníků...

Zobrazit víc
ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

KATEGORIE

Umělá inteligence (AI) způsobila revoluci v mnoha odvětvích, ale její rychlý růst přinesl i obavy týkající se etiky, soukromí a bezpečnosti. Právě k řešení těchto výzev navrhla Mezinárodní organizace pro normalizaci a Mezinárodní elektrotechnická komise normu ISO/IEC 42001.

Zobrazit víc
Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

KATEGORIE

Oba standardy poskytují řadu bezpečnostních kontrol, které pomáhají organizacím chránit své informace. NIST a ISO/IEC 27001 jsou kompatibilní a navzájem se doplňují. NIST poskytuje technické detaily pro implementaci bezpečnostních kontrol, které jsou doporučeny v ISO/IEC 27001.

Zobrazit víc
ESG se nezadržitelně blíží. Využijte čas efektivně, udělejte první krok a začněte s přípravou a vzděláváním v oblasti ESG již nyní!

ESG se nezadržitelně blíží. Využijte čas efektivně, udělejte první krok a začněte s přípravou a vzděláváním v oblasti ESG již nyní!

KATEGORIE

V roce 2025 vůjde v platnost povinnost reportovat ESG ukazatele pro mnohé firmy, kterých se dosud tato povinnost netýkala. Při přípravě ESG výkaznictví je třeba zpracovat více než 80 různých údajů, což představuje téměř 1000 kvalitativních či kvantitativních hodnot. Začněte s přípravou již nyní!

Zobrazit víc

Newsletter