Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

F * ck up porady, znak otevřené komunikace

Pracovní porada

Dobrý den, vítejte na dnešní poradě, na úvod vám chci všem poděkovat za nasazení v minulém roce, měsíci, projektu ... Ano, takto by měli porady začínat. I ty, na kterých si následně řeknete, co se nepodařilo.

Chodím do různých firem. Když mi zadavatel projektu, ať už vzdělávacího nebo konzultačně-procesního řekne, že chyby nejsou akceptovatelné, hned vím, že budeme začínat na úrovni nastavování firemní kultury a osobnostního rozvoje. O čem to mluvím? Jde o to, že chyby jsou normální a pokud někdo hlásá, že "Failure is Not an Option", svědčí to o jeho božském egu. V jednom z našich předchozích článků jsme psali o budování kultury "Vítání chyb". Dnes na to navážeme aktuální zkušeností z firmy, která si žádala právě moderování F * ck up porady, s následnou analýzou a přípravou podkladů ponaučení, které se zapracují do procesních map (postupů) a až potom se vzdělává. Toto je přesně stav, kdy si firmy uvědomují, že tlakem a drzostí to už v dnešní době nejde. Dodám k tomu ještě jeden faktor, který jsem si nedávno uvědomil. Ve firmách, kde zakladatelé předali řízení svým nástupcům (v rodinných firmách obyčejně synům,) pozoruji i rozdíly ve stylu řízení. Zatímco zakladatelé ještě chyby nepřipouštěli a nepřipouštějí ani teď, nevidí význam vzdělávání a consulting, no prostě ego podpořené úspěchem a dravostí, kterou před 25 - 30 lety projevily, tak jejich nástupci si již plně uvědomují, že situace na trhu je složitější, komplexnější a široké lokty dnes už nestačí. Firmu třeba budovat přes správně nastavenou vizi a firemní politiku.

Na takových poradách hledáme alternativní řešení, zapisujeme ponaučení a hlavně s účastníky takové situace trénujeme, aby to dostali takříkajíc do krve. Zjistil jsem, že jedna věc je, pokud si zjištění a ponaučení vyslechnou, v lepším případě zapíší, ale odkomunikovať je je pro ně už trochu náročnější. Takový postup má obrovský vliv na otevřenost komunikace a samozřejmě i na budoucí chování v náročných situacích. Majitelé společností, se kterými mám dlouhodobou spolupráci, tento model jednoznačně vnímají jako přínosný.

Na závěr tohoto zjištění dávám tip nástupcům společností. Nejprve vysvětlete zakladatelům, že jste plně převzali řízení, včetně odpovědnosti. Pak se tak i chovejte. To však neznamená, že nebudete se zakladatelem komunikovat. Komunikace je potřebná, zvláště, pokud ještě mají nějaký podíl ve společnosti. Zároveň tím jen utužovat vztahy a potřebu otevřené komunikace.

Na "f * ck up" porady už zakladatele společnosti zvát nemusíte. Je na to několik důvodů:

  • svým nastavením takový přístup nepřipouštějí,
  • těžko by se jim poslouchalo, jaké chyby jejich "dítě" (firma, kterou založili) dělá, ačkoliv je již dospělé,
  • určitě by měli jiné návrhy na řešení, ty ať si ale nástupce probere se zakladatelem po konzultaci, případně ho o výstupech informujte,
  • dáváte tím najevo, že máte řízení plně ve své kompetenci.

Přeji vám porady, na kterých bude co nejméně ponaučení. Ale upřímně se zamyslete, kolik je třeba se v těchto chybách šťourat. Pak jsme tu my, abychom i vás i takovýmto způsobem podpořili. 

 

Martin Zibrín, lektor CeMS-CO

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
29.05.2024 + 2
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
04.06.2024 + 3
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 8 900,00 CZK
10 769,00 CZK s DPH
05.06.2024 - 06.06.2024 + 3

Podobné články

Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

KATEGORIE

MMOG/LE V6 je logistický hodnotící nástroj, který pomáhá automobilovým společnostem získat větší transparentnost ohledně schopností a efektivity jejich dodavatelského řetězce. Tento nástroj umožňuje dodavatelům provádět samo-hodnocení a kontinuální zlepšování. Aktuální verze 6 obsahuje vylepšení v oblastech digitální transformace, plánování kapacit, ESG odpovědnosti, krizového řízení, kybernetické bezpečnosti a hodnocení SCM u subdodavatelů a nových účastníků...

Zobrazit víc
ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

KATEGORIE

Umělá inteligence (AI) způsobila revoluci v mnoha odvětvích, ale její rychlý růst přinesl i obavy týkající se etiky, soukromí a bezpečnosti. Právě k řešení těchto výzev navrhla Mezinárodní organizace pro normalizaci a Mezinárodní elektrotechnická komise normu ISO/IEC 42001.

Zobrazit víc
Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

KATEGORIE

Oba standardy poskytují řadu bezpečnostních kontrol, které pomáhají organizacím chránit své informace. NIST a ISO/IEC 27001 jsou kompatibilní a navzájem se doplňují. NIST poskytuje technické detaily pro implementaci bezpečnostních kontrol, které jsou doporučeny v ISO/IEC 27001.

Zobrazit víc
ESG se nezadržitelně blíží. Využijte čas efektivně, udělejte první krok a začněte s přípravou a vzděláváním v oblasti ESG již nyní!

ESG se nezadržitelně blíží. Využijte čas efektivně, udělejte první krok a začněte s přípravou a vzděláváním v oblasti ESG již nyní!

KATEGORIE

V roce 2025 vůjde v platnost povinnost reportovat ESG ukazatele pro mnohé firmy, kterých se dosud tato povinnost netýkala. Při přípravě ESG výkaznictví je třeba zpracovat více než 80 různých údajů, což představuje téměř 1000 kvalitativních či kvantitativních hodnot. Začněte s přípravou již nyní!

Zobrazit víc

Newsletter