Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

Jak lze zvládnout stres?

Co je stres?

Stres je normální psychická a fyzická reakce na neustále rostoucí nároky života. Náš mozek je stavěný na to, aby zvládal stresové situace. Když náš mozek vnímá hrozby, uvolňují se průvaly hormonů, které se ženou naším tělem. Toto uvolňování je známé jako reakce "bojuj nebo uteč" a dochází k němu nejen v extrémně stresových situacích, ale i při každodenních stresorech.

Bojuj nebo uteč

"Bojuj nebo uteč"

S rostoucí úrovní stresu, která byla identifikována v současném světě, se náš "poplašný systém" vypíná jen zřídka. Stres může člověka pohltit do té míry, že se odpojí od svých každodenních činností, povinností, rodiny, přátel a blízkých. Všichni se každý den setkáváme s určitým množstvím stresu, ale obvykle se s ním dokážeme vyrovnat a pokračovat v tom, co je potřeba udělat.

Vysoká úroveň stresu může mít negativní vliv na vaše zdraví, vztahy nebo kvalitu života!

 

Co tedy dělat, když hladina stresu prudce stoupne a zdá se, že ho nedokážeme dostat pod kontrolu?

Existuje několik technik, které doporučují zdravotničtí pracovníci, a všechny sahají od odloučení na určitý čas až po fyzickou aktivitu.

Prvním krokem k zvládnutí stresu je identifikovat spouštěče stresu.

Některé jsou zřejmé, například nápor v práci, problémy ve vztahu nebo finanční těžkosti, ale stres mohou vyvolávat i pozitivní události, například plánování svatby.

Druhým krokem je promyslet si strategie na zvládání stresorů, které jste identifikovali.

Můžete udělat dočasné změny, které vám pomohou zvládnout stres, například vypnout televizi, vypnout notebook nebo jít na procházku ven. V situacích, kdy nemůžete udělat dočasnou změnu, zkuste promyslet způsoby, jak můžete snížit faktor podráždění, který je se stresorem spojený. Někdy může být faktor podráždění nejhorší částí stresoru.

 

Jaké jsou nejčastější reakce na stres?

  • Bolesti: Bolesti hlavy, zad, krku, žaludku, napjaté svaly, sevřená čelist
  • Hladina energie a spánek: Pocit únavy bez dobrého důvodu, problémy se spánkem
  • Pocity: Úzkost, hněv, deprese, bezmocnost, nekontrolovatelnost, napětí
  • Další emoční příznaky: Snadno podrážděný, netrpělivý, zapomnětlivý

Reakce na stres

Některé techniky, které se doporučují na zvládnutí stresu, jsou meditace, tai-či, mindfulness a joga nebo vykonávání aktivnějších činností, jako jsou procházky na čerstvém vzduchu, běhání nebo sportování.

Kontrolovaným faktorem při zvládání stresu může být i naše strava. Vyváženější konzumace ovoce a zeleniny může našemu tělu poskytnout vhodnější výživu, než kdybychom se obraceli k mastným a nezdravým "jídlům útěchy".

Důležité je dbát i na pravidelné konzumování porcí normální velikosti. Změna stravovacích návyků může způsobit více škody než užitku a může také přispět k zvýšení úrovně stresu, který vaše tělo prožívá.

 

Při zvládání stresu si je třeba dávat pozor i na „samomluvu“.

Místo toho, abyste si řekli něco jako: "To nezvládnu," změňte negativní tvrzení na pozitivní, například: "Udělám, co bude v mých silách."

Další výroky, které můžete změnit, jsou: "všechno se kazí" na "zvládnu to, když udělám jeden krok za druhým" a "nesnáším, když se to stane" na "vím, jak to zvládnout, už jsem to dělal". Změna způsobu, jakým hodnotíte situace tím, že mluvíte sami se sebou, může drasticky změnit úroveň stresu, kterou pro vás daná situace představuje.

Uvědomění si nezdravých návyků, ke kterým se obracíte, může také pomoci člověku posoudit stresor a provést potřebné změny v reakci na něj.

 

Mezi nezdravé návyky patří například:

  • Pití alkoholu
  • Kouření
  • Sezení před televizí nebo počítačem
  • Odkládání věcí
  • Vyplňování každé minuty dne, aby člověk nemusel čelit svým problémům
  • Vybíjení si stresu na jiných
  • Přejídání se nebo nejezení
  • Odtažení se od přátel, rodiny a každodenních činností

 

Rozpoznání nezdravých návyků a jejich proměna na pozitivní může změnit život namísto toho, abyste nechali stres řídit váš život:

  • Mluvte s rodinou a přáteli
  • Věnujte se každodenní fyzické aktivitě
  • Přijměte věci, které nemůžete změnit
  • Nezapomínejte se smát
  • Vzdejte se zlozvyků
  • Zpomalte
  • Dopřejte si dostatek spánku
  • Udelejte si pořádek
  • Buďtě vděční za to, co máte
  • Snažte se netrápit maličkostmi

Zbavte se stresu a dívejte se ve svém životě více na pozitiva než na negativa!

 

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 8 900,00 CZK
10 769,00 CZK s DPH
10.06.2024 - 11.06.2024 + 3

Podobné články

Den Země: Oslava naší planety a výzva k její ochraně

Den Země: Oslava naší planety a výzva k její ochraně

Den Země, který se každoročně slaví 22. dubna, je mezinárodní svátek věnovaný naší planetě. Je to den, kdy si připomínáme krásu a křehkost Země a naši zodpovědnost za její ochranu.

Zobrazit víc
Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

KATEGORIE

MMOG/LE V6 je logistický hodnotící nástroj, který pomáhá automobilovým společnostem získat větší transparentnost ohledně schopností a efektivity jejich dodavatelského řetězce. Tento nástroj umožňuje dodavatelům provádět samo-hodnocení a kontinuální zlepšování. Aktuální verze 6 obsahuje vylepšení v oblastech digitální transformace, plánování kapacit, ESG odpovědnosti, krizového řízení, kybernetické bezpečnosti a hodnocení SCM u subdodavatelů a nových účastníků...

Zobrazit víc
ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

KATEGORIE

Umělá inteligence (AI) způsobila revoluci v mnoha odvětvích, ale její rychlý růst přinesl i obavy týkající se etiky, soukromí a bezpečnosti. Právě k řešení těchto výzev navrhla Mezinárodní organizace pro normalizaci a Mezinárodní elektrotechnická komise normu ISO/IEC 42001.

Zobrazit víc
Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

KATEGORIE

Oba standardy poskytují řadu bezpečnostních kontrol, které pomáhají organizacím chránit své informace. NIST a ISO/IEC 27001 jsou kompatibilní a navzájem se doplňují. NIST poskytuje technické detaily pro implementaci bezpečnostních kontrol, které jsou doporučeny v ISO/IEC 27001.

Zobrazit víc

Newsletter