Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

Audit

Přezkoumání dokumentů a systémů firmy, nezávislou odbornou osobou - auditorem.

 

Na co slouží audit

Audit slouží k prověření funkčnosti vnitřních procesů společnosti, shody dokumentace nebo výstupů z procesů s předepsanými normami a kvality vnitřní kontroly firmy. Výstupem z auditu je zpráva zachycující nedostatky s termíny jejich odstranění. Při úspěšném absolvování auditu auditorské společnosti vydávají certifikáty potvrzující shodu systému firmy s požadavky normy, avšak na určité období. To v praxi znamená, že systémy firmy musí být pravidelně auditované nezávislým auditem.

 

Použití v praxi

V praxi se setkáváme s dvěma základními typy auditů.
Vnitřní, firemní audit, slouží pro rychlé prověření stavu a soulad s interními předpisy společnosti. Například v potravinářském průmyslu se používá GMP audit, který zkoumá shodu výrobní praxe z pohledu dodržování norem pro výrobu zdraví neškodného výrobku. Interní audit umožňuje rychle identifikovat problémy vyplývající s nedodržování vlastních, vnitřek firemních dokumentů. Interní audit bývá často nástrojem managementu pro rychlé zhodnocení stavu firmy.
Externí audit, který provádí nezávislá osoba nepracující pro firmu, zkoumá neshody procesů firmy s normou, kterou se firma zavázala dodržovat. Externí audit může provádět zákazník. Zákaznické audity bývají často součástí schvalování obchodních kontraktů mezi odběratelem a dodavatelem. V případě velké, opakované neshody může být výsledkem auditu doporučení na ukončení spolupráce.
Audit, který zkoumá shodu s obecně platnými normami, například řady ISO nebo VDA, provádí většinou auditorská společnost. Cílem auditu bývá přezkoumání funkčnosti interních procesů společnosti a jejich soulad s určitou normou, jakož i hloubka implementace požadavků normy do vnitřních předpisů. Výsledkem bývá zpráva se zjištěnými nedostatky.
Audit se provádí v postupných krocích, které však ne vždy musí být absolutně dodrženy. Audit bývá často ohlášen předem, aby se firma dokázala na audit dobře připravit, například shromážděním potřebné dokumentace, případně i eliminací neshod. Často se však stává, že audit předem není ohlášen. Účelem nehlášeného auditu je zkoumat stav v reálných podmínkách. Používá se zejména pro zkoumání kritických požadavků ovlivňujících bezpečnost a zdraví, případně životní prostředí.
Druhým krokem bývá definování oblasti auditu. Audit je časově limitovaná aktivita, během níž auditor zkoumá reprezentativní, pokud možno co nejširší oblast určenou zaměřením auditu. Nicméně i zde, pokud auditor zjistí nedostatky v některé z oblastí, může provést audit do hloubky procesů.
Ve třetím kroku auditor nebo auditorský tým provede audit. Auditování se provádí například pomocí seznamu otázek, na které musí auditorovi společnost dát uspokojivou odpověď. Pokud odpověď není uspokojivá, auditor zaznamená do dotazníku o auditu typ a významnost neshody.
Dalším krokem bývá vypracování zprávy o stavu systému, která zachycuje kromě aktuálně zjištěných nedostatků i ostatní, zdánlivě nesouvisející skutečnosti. Například postoj pracovníků během auditu, znalost auditované problematiky na různých úrovních společnosti, snahu o nápravu při zjištění nedostatků atd.
Pokud se jedná o tzv. certifikační audit, auditor na základě zjištěných skutečností potvrdí shodu procesů s požadavky zkoumané normy a vydá časově omezený certifikát.
Mezi nejčastější externí audity patří:

Pro automobilový průmysl specifický audit dle norem VDA 6.x

 

Jak vám můžeme pomoci

Audity jsou dnes nedílnou součástí výrobní, ale i nevýrobní praxe. Provedení auditu není však jen jednoduchým konstatování neshod. Účel auditu bývá snaha najít řešení zjištěných neshod s cílem posunout auditovanou společnost na vyšší úroveň. Zkušený auditor ví, co by mohlo pomoci a ačkoli jeho povinností je poukázat a zaznamenat neshody, dokáže navrhnout řešení k jejich odstranění.
Tým auditorů naší společnosti patří mezi nejzkušenější na trhu vzhledem k jejich hluboké znalosti zkoumané problematiky a dlouholetou auditorskou praxi. Audity provedené naší společností obsahují přidanou hodnotu ve formě dobře definovaných neshod a návrhů na jejich řešení.

Mohlo by Vás zajímat: