Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

Organizace provádějící správu budov mají svou normu - ISO 41001

KATEGORIE

ISO 41001 Facility management

 

V článku se dočtete o čem je norma ISO 41001 Facility management - systémy řízení, pro které organizace je vhodná, k čemu slouží a jaký je postup pro úspěšné zavedení normy.  

 

O čem je norma ISO 41001?

Norma ISO 41001 byla vydána v listopadu 2018, čímž se řadí mezi nově vzniklé normy řady ISO. Definuje požadavky na facility management spolu s návodem k použití. Je zaměřena na organizace, které vykonávají správu budov tzv. facility management. 


Pro koho je norma ISO 41001 vhodná a na co slouží?

V případě normy ISO 41001 se její požadavky nevztahují konkrétně na žádný sektor. Norma je určena pro všechny typy organizací (veřejný i soukromý sektor). 

Norma pomůže organizacím, které vykonávají nějaký prvek ze zprávy budov v různých směrech zavedením společného přístupu a souborů procesů, na které se lze odvolávat. Společnosti provádějící údržbu budov mají velký vliv na ochranu zdraví a bezpečnost pracovníků na pracovišti. Norma ISO 41001 organizací pomůže snížit dopad na životní prostředí ale i výrazně ušetřit náklady spojené se správou, zlepšením efektivity procesů. 

V případě, že organizace využívají outsourcing správy budov mohou od svých dodavatelů požadovat aby měli implementovanou normu ISO 41001. Dodavatelé správy budov, kteří budou mít zavedenou normu ISO 41001 poskytnou dostatečné záruky, pokud jde o přístup a procesy podle jakých pracují. 

 

Základní požadavky, které vyžaduje norma ISO 41001:

  • Organizace musí prokázat účinné a efektivní poskytování zprávy budov
  • Organizace má za cíl důsledně plnit požadavky zainteresovaných stran
  • Organizace má vytvořené procesy, které jsou udržitelné v konkurenčním prostředí

 

Proč je norma ISO 41001 důležitá pro organizace provádějící správu budov:

Správa budov se stává stále složitější činností každé organizace. V případě, že má organizace možnost standardizovat procesy na správu budov zlepšuje se její efektivita. Zavedením normy ISO 41001 pomůže zajistit i shody s právními požadavky týkající se udržitelnosti energie a emisí.
Pomocí standardů snížíte míru vzniku chyb zaviněných lidskou činností a zlepšíte ochranu životů a zdraví při práci svým zaměstnancům a návštěvníkům budov.

 

Zdroj:

iso.org

Mohlo by Vás zajímat:

Podobné články

Den Země: Oslava naší planety a výzva k její ochraně

Den Země: Oslava naší planety a výzva k její ochraně

Den Země, který se každoročně slaví 22. dubna, je mezinárodní svátek věnovaný naší planetě. Je to den, kdy si připomínáme krásu a křehkost Země a naši zodpovědnost za její ochranu.

Zobrazit víc
Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

KATEGORIE

MMOG/LE V6 je logistický hodnotící nástroj, který pomáhá automobilovým společnostem získat větší transparentnost ohledně schopností a efektivity jejich dodavatelského řetězce. Tento nástroj umožňuje dodavatelům provádět samo-hodnocení a kontinuální zlepšování. Aktuální verze 6 obsahuje vylepšení v oblastech digitální transformace, plánování kapacit, ESG odpovědnosti, krizového řízení, kybernetické bezpečnosti a hodnocení SCM u subdodavatelů a nových účastníků...

Zobrazit víc
ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

KATEGORIE

Umělá inteligence (AI) způsobila revoluci v mnoha odvětvích, ale její rychlý růst přinesl i obavy týkající se etiky, soukromí a bezpečnosti. Právě k řešení těchto výzev navrhla Mezinárodní organizace pro normalizaci a Mezinárodní elektrotechnická komise normu ISO/IEC 42001.

Zobrazit víc
Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

KATEGORIE

Oba standardy poskytují řadu bezpečnostních kontrol, které pomáhají organizacím chránit své informace. NIST a ISO/IEC 27001 jsou kompatibilní a navzájem se doplňují. NIST poskytuje technické detaily pro implementaci bezpečnostních kontrol, které jsou doporučeny v ISO/IEC 27001.

Zobrazit víc

Newsletter