Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

KATEGORIE

MMOG/LE v6

V aktuální době poznamenané nejprve COVID krizí, krizí polovodičů a válečným konfliktem na Ukrajině, kdy se odolnost dodavatelského řetězce testuje více než kdy předtím, se rozhodli členové AIAG a Odette – spolu s etablovanými průmyslovými partnery a zúčastněnými stranami vydat novou verzi MMOG/LE, s cílem podpořit následující cíle pro stabilnější a předvídatelnější dodavatelský řetězec:

  • zvýšení viditelnosti rizik a hrozeb v rámci sítí dodavatelů na nižší úrovni
  • zvyšování povědomí o společenské odpovědnosti organizace
  • zvyšování připravenosti na krizový management
  • zrychlování digitální transformace
  • zlepšování plánování kapacit
  • posilování opatření v oblasti kybernetické bezpečnosti

Co vlastně znamená MMOG/LE?

  • z angličtiny Materials Management Operations Guideline / Logistics Evaluation neboli Guideline pro Management Materiálového toku / Hodnocení Logistiky
  • vyvinut v roce 2004 Automotive Industry Action Group (AIAG) a Odette International na základě dohodnutých obchodních procesů mezi OEM a jejich dodavateli
  • Global MMOG/LE je tedy sebehodnocení úrovně plnění požadavků vedené managementem dodavatelského řetězce, ne klasický audit
  • globální nástroj, který objasňuje jednotlivé části dodavatelského řetězce a umožňuje organizaci dokončit hodnocení jejich výkonnosti a schopností v porovnání s osvědčenými „best practice“ postupy v odvětví

 

Kteří OEM´s požadují od dodavatelů zavedení MMOG/LE?

Seznam OEM, kteří požadují implementaci MMOG/LE a provádění samohodnocení se každý rok rozšiřuje. Aktuálně ho požaduje několik automobilek - FORD, STELLANTIS, VOLVO, JAGUAR LANDROVER, GENERAL MOTORS, NISSAN, RENAULT, VAUXHALL, DACIA.

 

Souvislost mezi Global MMOG/LE, IATF 16949 a CSR OEM

IATF 16949 uvádí Global MMOG/LE v příloze B, v části „Production control“ / Řízení výroby. OEM´s výrobci v rámci svých CSR k IATF nap. FORD nebo STELLANTIS definují i požadavek na výkon sebehodnocení ve smyslu MMOG/LE.

 

Jak vybrat správnou verzi hodnocení MMOG/LE požadavků v organizaci?

  • Verze hodnocení BASIC (základní) byla vypracována se zaměřením na malé podniky, které jsou Tier 2-n dodavatelem pro OEM´s, přičemž definuje 96 kritérií.
  • Verze hodnocení FULL (úplná) je zaměřena na Tier 1 dodavatele a obsahuje 176 kritérií.

 

Jaké změny přináší aktuální verze MMOG/LE V6?

V poslední verzi MMOG/LE V6 došlo ke snížení počtu kritérií z původních 187 na 176, přestože bylo zavedeno 11 nových kritérií. Tato verze je strategická protože klade důraz na strategické plánování, proces výběru dodavatelů v rámci Supply Chain managementu, sociální a environmentální požadavky související s E.S.G.. Vzhledem ke krizi, kterou automotive segment překonal došlo i ke zdůraznění potřeby neustálého rozvoje dodavatelů a odolnost dodavatelského řetězce.

Více informací k požadavkům MMOG/LE se dozvíte na našem odborném veřejném kurzu „Výklad požadavků MMOG/LE V6 příručky“.

V případě, že budete potřebovat provést interní self-assessment ve smyslu MMOG/LE, budeme rádi pokud se na nás obrátíte.

Váš tým CeMS-CO

 

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 8 900,00 CZK
10 769,00 CZK s DPH
14.11.2024 - 15.11.2024

Podobné články

ESG - je nejvyšší čas začít

ESG - je nejvyšší čas začít

KATEGORIE

Zpráva o udržitelnosti, nefinanční audit, ESG... počuli jste už o nich? Jsou to témata, která se postupně stávají součástí úvah a diskusí ve velkých firmách, ale iu jejich menších partnerů a dodavatelů.

Zobrazit víc
Zajímavosti a trendy řízení zásob a skladové logistiky

Zajímavosti a trendy řízení zásob a skladové logistiky

KATEGORIE

Trendy a inovace odrážejí snahu průmyslu přizpůsobit se moderním technologickým vývojům a splnit rostoucí očekávání zákazníků ohledně rychlého, spolehlivého a efektivního doručování zásob. Zároveň se odvíjejí od potřeby optimalizace a udržitelnosti v logistických procesech.

Zobrazit víc
Efektivní vedení porad: Jak na ně?

Efektivní vedení porad: Jak na ně?

Schůzky a porady hrají klíčovou roli v koordinaci práce, sdílení informací a dosahování společných cílů. Efektivně vedené porady vedou k produktivní diskusi, jasným rozhodnutím a dosažení stanovených cílů.

Zobrazit víc
Den Země: Oslava naší planety a výzva k její ochraně

Den Země: Oslava naší planety a výzva k její ochraně

Den Země, který se každoročně slaví 22. dubna, je mezinárodní svátek věnovaný naší planetě. Je to den, kdy si připomínáme krásu a křehkost Země a naši zodpovědnost za její ochranu.

Zobrazit víc

Newsletter