Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

KATEGORIE

MMOG/LE v6

V aktuální době poznamenané nejprve COVID krizí, krizí polovodičů a válečným konfliktem na Ukrajině, kdy se odolnost dodavatelského řetězce testuje více než kdy předtím, se rozhodli členové AIAG a Odette – spolu s etablovanými průmyslovými partnery a zúčastněnými stranami vydat novou verzi MMOG/LE, s cílem podpořit následující cíle pro stabilnější a předvídatelnější dodavatelský řetězec:

  • zvýšení viditelnosti rizik a hrozeb v rámci sítí dodavatelů na nižší úrovni
  • zvyšování povědomí o společenské odpovědnosti organizace
  • zvyšování připravenosti na krizový management
  • zrychlování digitální transformace
  • zlepšování plánování kapacit
  • posilování opatření v oblasti kybernetické bezpečnosti

Co vlastně znamená MMOG/LE?

  • z angličtiny Materials Management Operations Guideline / Logistics Evaluation neboli Guideline pro Management Materiálového toku / Hodnocení Logistiky
  • vyvinut v roce 2004 Automotive Industry Action Group (AIAG) a Odette International na základě dohodnutých obchodních procesů mezi OEM a jejich dodavateli
  • Global MMOG/LE je tedy sebehodnocení úrovně plnění požadavků vedené managementem dodavatelského řetězce, ne klasický audit
  • globální nástroj, který objasňuje jednotlivé části dodavatelského řetězce a umožňuje organizaci dokončit hodnocení jejich výkonnosti a schopností v porovnání s osvědčenými „best practice“ postupy v odvětví

 

Kteří OEM´s požadují od dodavatelů zavedení MMOG/LE?

Seznam OEM, kteří požadují implementaci MMOG/LE a provádění samohodnocení se každý rok rozšiřuje. Aktuálně ho požaduje několik automobilek - FORD, STELLANTIS, VOLVO, JAGUAR LANDROVER, GENERAL MOTORS, NISSAN, RENAULT, VAUXHALL, DACIA.

 

Souvislost mezi Global MMOG/LE, IATF 16949 a CSR OEM

IATF 16949 uvádí Global MMOG/LE v příloze B, v části „Production control“ / Řízení výroby. OEM´s výrobci v rámci svých CSR k IATF nap. FORD nebo STELLANTIS definují i požadavek na výkon sebehodnocení ve smyslu MMOG/LE.

 

Jak vybrat správnou verzi hodnocení MMOG/LE požadavků v organizaci?

  • Verze hodnocení BASIC (základní) byla vypracována se zaměřením na malé podniky, které jsou Tier 2-n dodavatelem pro OEM´s, přičemž definuje 96 kritérií.
  • Verze hodnocení FULL (úplná) je zaměřena na Tier 1 dodavatele a obsahuje 176 kritérií.

 

Jaké změny přináší aktuální verze MMOG/LE V6?

V poslední verzi MMOG/LE V6 došlo ke snížení počtu kritérií z původních 187 na 176, přestože bylo zavedeno 11 nových kritérií. Tato verze je strategická protože klade důraz na strategické plánování, proces výběru dodavatelů v rámci Supply Chain managementu, sociální a environmentální požadavky související s E.S.G.. Vzhledem ke krizi, kterou automotive segment překonal došlo i ke zdůraznění potřeby neustálého rozvoje dodavatelů a odolnost dodavatelského řetězce.

Více informací k požadavkům MMOG/LE se dozvíte na našem odborném veřejném kurzu „Výklad požadavků MMOG/LE V6 příručky“.

V případě, že budete potřebovat provést interní self-assessment ve smyslu MMOG/LE, budeme rádi pokud se na nás obrátíte.

Váš tým CeMS-CO

 

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 8 900,00 CZK
10 769,00 CZK s DPH
16.05.2024 - 17.05.2024 + 1

Podobné články

Den Země: Oslava naší planety a výzva k její ochraně

Den Země: Oslava naší planety a výzva k její ochraně

Den Země, který se každoročně slaví 22. dubna, je mezinárodní svátek věnovaný naší planetě. Je to den, kdy si připomínáme krásu a křehkost Země a naši zodpovědnost za její ochranu.

Zobrazit víc
ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

KATEGORIE

Umělá inteligence (AI) způsobila revoluci v mnoha odvětvích, ale její rychlý růst přinesl i obavy týkající se etiky, soukromí a bezpečnosti. Právě k řešení těchto výzev navrhla Mezinárodní organizace pro normalizaci a Mezinárodní elektrotechnická komise normu ISO/IEC 42001.

Zobrazit víc
Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

KATEGORIE

Oba standardy poskytují řadu bezpečnostních kontrol, které pomáhají organizacím chránit své informace. NIST a ISO/IEC 27001 jsou kompatibilní a navzájem se doplňují. NIST poskytuje technické detaily pro implementaci bezpečnostních kontrol, které jsou doporučeny v ISO/IEC 27001.

Zobrazit víc
ESG se nezadržitelně blíží. Využijte čas efektivně, udělejte první krok a začněte s přípravou a vzděláváním v oblasti ESG již nyní!

ESG se nezadržitelně blíží. Využijte čas efektivně, udělejte první krok a začněte s přípravou a vzděláváním v oblasti ESG již nyní!

KATEGORIE

V roce 2025 vůjde v platnost povinnost reportovat ESG ukazatele pro mnohé firmy, kterých se dosud tato povinnost netýkala. Při přípravě ESG výkaznictví je třeba zpracovat více než 80 různých údajů, což představuje téměř 1000 kvalitativních či kvantitativních hodnot. Začněte s přípravou již nyní!

Zobrazit víc

Newsletter