Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

CQI - Návody jak splnit požadavky zákazníků a zajistit vysokou kvalitu vašich výrobků

KATEGORIE

 

Hodnocení speciálních procesů CQI-9, CQI-11, CQI-12, CQI-15, CQI-17, CQI-23, CQI-27 je soubor standardů vytvořený společností AIAG (Automotive Industry Action Group) pro hodnocení speciálních procesů využívaných v automobilovém průmyslu.

Speciální procesy jsou procesy, které jsou kritické pro kvalitu produktu a vyžadují speciální znalosti a dovednosti pro jejich kontrolu.


Standardy CQI-9 až CQI-27 pokrývají následující speciální procesy:

  • CQI-9: Hodnocení tepelného zpracování
    • Tepelné zpracování je proces, při kterém se kovový výrobek zahřívá a ochlazuje podle stanoveného plánu. Používá sa ke zlepšení vlastností kovového výrobku, jako je pevnost, tvrdost, odolnost proti korozi a opotřebení.
  • CQI-11: Hodnocení systému galvanického pokovování 
    • Galvanické pokovování je proces, při kterém se na povrch kovového výrobku nanáší tenká vrstva jiného kovu. Používá se ke zlepšení odolnosti výrobku proti korozi, opotřebení a poškrábání..
  • CQI-12: Hodnocení systému nanášení povlaků 
    • Nanášení povlaků je proces, při kterém se na povrch výrobku nanáší vrstva materiálu, který má zlepšit jeho vzhled, vlastnosti nebo ochranu. Používá se například k lakování automobilů, nanášení teflonu na kuchyňské náčiní nebo k nanášení gumy na pneumatiky.
  • CQI-15: Hodnocení systému svařování
    • Svařování je proces spojování dvou tavitelných materiálů pomocí lokálního roztavení, slití a následného ochlazení. Používá se k výrobě karoserií automobilů, výrobě rámů a spojů a k opravě poškozených kovových výrobků.
  • CQI-17: Hodnocení systému pájení
    • Pájení je proces, při kterém se dva nebo více kusů kovu spojí dohromady pomocí taveniny kovu s nižším bodem tání. Používá se k výrobě elektronických komponentů, spojů na desce plošných spojů ak opravě poškozených kovových výrobků..
  • CQI-23: Hodnocení systému lisování plastů
    • Lisování plastů je proces, při kterém se plastový granulát nebo prášek pod tlakem formuje do požadovaného tvaru. Používá se k výrobě karoserií automobilů, interiérů automobilů a různých plastových dílů.
  • CQI-27: Hodnocení systému odlévání
    • Odlévání je proces, při kterém se roztavený kov nalévá do formy, aby se vytvořil požadovaný tvar. Používá se k výrobě motorů, převodovek a různých kovových dílů.

 

Speciální procesy jsou často složitější a náročnější na kontrolu než běžné výrobní procesy. Proto je důležité, aby dodavatelé automobilového průmyslu měli v těchto procesech zkušenosti a znalosti.

Hodnocení CQI je založeno na systému bodování, kde se každému procesu přiděluje počet bodů na základě toho, jak dobře splňuje požadavky standardů. Hodnocení je prováděno nezávislým týmem hodnotitelů, kteří mají zkušenosti s danou oblastí.

Cílem hodnocení CQI je pomoci dodavatelům automobilového průmyslu zlepšit kvalitu jejich speciálních procesů. Hodnocení poskytuje dodavatelům zpětnou vazbu o jejich výkonu a identifikuje oblasti pro zlepšení.

 

Výhody hodnocení CQI:

  • Pomáhá dodavatelům zlepšit kvalitu jejich speciálních procesů
  • Pomáhá dodavatelům snížit riziko výrobních chyb
  • Pomáhá dodavatelům splnit požadavky zákazníků
  • Pomáhá dodavatelům získat konkurenční výhodu

 

Hodnocení CQI je dobrovolné, ale mnozí dodavatelé automobilového průmyslu jej považují za důležitý nástroj pro zlepšení kvality.

 

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
2 dny
Firemní školení Na vyžádání
Podle Vás
2 dny
Firemní školení Na vyžádání
Podle Vás
1 den
Firemní školení Na vyžádání
Podle Vás
1 den
Firemní školení Na vyžádání
Podle Vás
1 den
Firemní školení Na vyžádání
Podle Vás

Podobné články

Den Země: Oslava naší planety a výzva k její ochraně

Den Země: Oslava naší planety a výzva k její ochraně

Den Země, který se každoročně slaví 22. dubna, je mezinárodní svátek věnovaný naší planetě. Je to den, kdy si připomínáme krásu a křehkost Země a naši zodpovědnost za její ochranu.

Zobrazit víc
Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

Jaké změny přináší aktuální 6. verze MMOG/LE pro dodavatelský řetězec v automotive?

KATEGORIE

MMOG/LE V6 je logistický hodnotící nástroj, který pomáhá automobilovým společnostem získat větší transparentnost ohledně schopností a efektivity jejich dodavatelského řetězce. Tento nástroj umožňuje dodavatelům provádět samo-hodnocení a kontinuální zlepšování. Aktuální verze 6 obsahuje vylepšení v oblastech digitální transformace, plánování kapacit, ESG odpovědnosti, krizového řízení, kybernetické bezpečnosti a hodnocení SCM u subdodavatelů a nových účastníků...

Zobrazit víc
ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

ISO/IEC 42001:2023 - Řízení systému umělé inteligence

KATEGORIE

Umělá inteligence (AI) způsobila revoluci v mnoha odvětvích, ale její rychlý růst přinesl i obavy týkající se etiky, soukromí a bezpečnosti. Právě k řešení těchto výzev navrhla Mezinárodní organizace pro normalizaci a Mezinárodní elektrotechnická komise normu ISO/IEC 42001.

Zobrazit víc
Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

Co je to NIST a jak souvisí s ISO/IEC 27001

KATEGORIE

Oba standardy poskytují řadu bezpečnostních kontrol, které pomáhají organizacím chránit své informace. NIST a ISO/IEC 27001 jsou kompatibilní a navzájem se doplňují. NIST poskytuje technické detaily pro implementaci bezpečnostních kontrol, které jsou doporučeny v ISO/IEC 27001.

Zobrazit víc

Newsletter