Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

Ishikawa diagram

 

Co je Ishikawa diagram

Ishikawa diagram je záznam příčinné souvislosti řešeného problému a jeho kořenových příčin. Zjištěné příčiny je pak možné eliminovat a tím problém trvale odstranit.

 

Na co se používá Ishikawa diagram (rybí kost)

Ishikawa diagram (používá se i název - rybí kost, Fishbone chart, Cause & Effect diagram, 4 - diagram) je brainstormingový nástroj pro určení kořenové příčiny problému. Název je odvozen od jména autora diagramu - Kaoru Ishikawa, nebo od jeho tvaru, který připomíná rybí kostru. Používá se na nalezení příčin problému, které nejsou viditelné na první pohled. Kořenové příčiny bývají často ukryté "pod povrchem" a zdánlivě nesouvisejí se zkoumaným problémem. Předdefinováním kategorií možných příčin se usnadňuje jejich identifikace, protože lidský mozek uvažuje v kategoriích a systematicky.
Analýza pomocí Ishikawa diagramu se dá použít k řešení jakýchkoli problémů, které mají více než jednu příčinu a je v silách organizace příčiny eliminovat.

 

Jak vypracovat Ishikawa diagram

Ishikawa diagram (viz obrázek) se vyplňuje obvykle v teame, aby se snížila pravděpodobnost chybného směru uvažování. Analýza se dá provést formálně do připravených formulářů, nebo neformálně nakreslením diagramu, ručně například na flipchart nebo tabuli.


Ishikawa digram

 

Důležité je zachovat postup. Do "hlavy" rybí kosti se vypíše stručně analyzovaný problém, tedy to, co je třeba odstranit. Pod předem definované kategorie, kterých může být podle typu 4-6 team vypisuje možné příčiny vzniku problému. Příčina musí být jasně pojmenována a jednoznačná. Přestože se pracuje se slovními, tedy nečíselnými údaji, tvrzení uvedená v analýze musí vycházet z pozorované reality, nikoli dojmu. V úvahu je nutné vzít skutečnost, že problém není ve většině případů způsoben jednou příčinou, ale současným působením několika příčin. Proto je po analýze třeba navrhnout plán eliminace všech příčin.

 

Jaké jsou nejčastější problémy při Ishiwaka diagramu

Nejčastějším selháním analýzy bývá uvedení neověřeného faktu jako příčiny. Nápravná opatření jsou pak neúčinná a vina se klade právě na samotnou analýzu.
Dalším rizikem je uvedení následků namísto skutečné příčiny. Odstranění následků vede pouze k dočasnému vymizení problému, ale pokud není odstraněna skutečná příčina, problém nutně vznikne v budoucnu.

Správné provedení analýzy pomocí Ishikawa diagramu vyžaduje určitou zručnost, protože je to komplexnější nástroj.

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
09.05.2024 + 2
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
13.06.2024 + 6