Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
SK
CS
EN

APQP

Co znamená APQP? 

APQP je zkratka pro název Advanced Product Quality Planning. Jedná se o rámec, který definuje postupy a techniky, které se používájí při vývojí produktů především v automobilovém průmyslu. Tento proces byl vyvinut organizací AIAG (The Automotive Industry Action Group). Jejím cílem bylo určit požadavky na plány kvality, tak aby zajišťovali tu kvalitu, kterou očekává zákazník. Kvalita podle nich má být zahrnuta od samotného začátku plánování. Tento rámec využívají při vývoji svých výrobku například General Motors nebo Ford. Proces APQP zasahuje do všech etap životního cyklu výrobku. Postup podle APQP zahrnuje následující kroky: 

Plánování

Ve fázi plánování se musí určit cíle kvality produktu, které vytváří a identifikují cíle i na dílčí materiály a postupy pro výrobu. Zároveň však jde o fázi, kde je nutné určit např. definování požadavků zákazníků, sestavení týmu pro daný projekt, časový plán kvality produktu apod. 

Návrh a vývoj produktu

Jedná se o fázi, ve které se ověřuje, zda návrh vyhovuje požadavkům zákazníků. Zároveň se zde řeší otázka vyrobitelnosti tzn. výběr materiálů, způsob výroby, kontroly výroby a kontroly prototypů. 

Návrh a vývoj procesů

V této fázi se definují normy a specifikace na balení produktu, přezkoumávání systému kvality jak produktu tak procesu, dále například plán uspořádání výrobních prostorů, plán ověřování zahájení výroby včetně ověření zda splňují jak kvalitativní tak kvantitativní požadavky, analýza možných chyb atd. 

Ověřování produktu a procesů

Ve fázi oveřování se realizuje zkušební výroba, dělá se předběžná studie způsobilosti procesu, schvalují se díly do sériové výroby, ověřuje se samotná kvalita součástek, patří sem i technické zkoušky - zda jsou splěny normy a požadavky včetně požadavků na vzhled apod. 

Výroba 

Ve výrobě je důležité zajištění navržených postupů při každodenním provozu. 

Velmi důležitý je také při celém procesu Kontrolní plán, který podniká kroky pro průběžnou kontrolu, která zajišťuje, že všechny mechanismy a postupy fungují a v celém procesu dochází pouze k minimálním změnám. 

Proces APQP je definovaný v příručce APQP od AIAG. Příručka obsahuje základy pro nastavení procesů plánu kvality. 

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 8 900,00 CZK
10 769,00 CZK s DPH
08.04.2024 - 09.04.2024 + 3
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 8 900,00 CZK
10 769,00 CZK s DPH
06.05.2024 - 07.05.2024 + 5